Iz Bijele kuće, u poruci objavljenoj uoči druge godine rata između Rusije i Ukrajine, navedeno je da je Biden najavio nove sankcije Moskvi zbog smrti Navaljnog.            Foto: AP

Američki predsjednik Joe Biden objavio je da su odlučili uvesti više od 500 novih sankcija Rusiji zbog smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru.

Iz Bijele kuće, u poruci objavljenoj uoči druge godine rata između Rusije i Ukrajine, navedeno je da je Biden najavio nove sankcije Moskvi zbog smrti Navaljnog.

Američki predsjednik je naveo da će Rusiji biti uvedeno više od 500 novih sankcija zbog smrti Navaljnog i druge godine rusko-ukrajinskog rata.

Ističući da će sankcije obuhvatiti ruski finansijski i odbrambeni sektor, kao i ljude "povezane sa zatvorom Navaljnog", Biden je rekao: "Sankcije će natjerati Putina da plati još veću cijenu za svoju agresiju u inostranstvu i pritisak kod kuće."

Pored sankcija, Biden je napomenuo da su nova ograničenja izvoza uvedena za oko 100 organizacija na osnovu toga što su pružale indirektnu podršku Rusiji.

TRT Balkan / agencije