Rusija je 2020. godine zauzela drugo mjesto po globalnoj proizvodnji zlata.    Foto: AA

Sedam najbogatijih država svijeta objavit će zabranu uvoza ruskog zlata, izjavio je u nedjelju američki predsjednik Joe Biden, u momentima dok još traje ruski rat protiv Ukrajine.

Lideri sedam najbogatijih država svijeta okupit će se u Njemačkoj na razgovorima o dodatnim sankcijama Rusiji i srednjoročnoj i dugoročnoj obnovi Ukrajine.

"Sjedinjene Američke Države su ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nametnule neviđene troškove kako bi mu uskratile prihode koji su mu potrebni za finansiranje njegovog rata protiv Ukrajine", kazao je Biden te dalje dodao:

"Zajedno, G7 će objaviti da ćemo zabraniti uvoz ruskog zlata, ogromnog izvoza koji za Rusiju donosi desetine milijardi dolara."

Sa procijenjenih 331 tona u 2020. godini, Rusija je zauzela drugo mjesto po globalnoj proizvodnji zlata, što čini devet posto ukupne svjetske proizvodnje, pokazuju podaci SP Globala.

Vlada Velike Britanije je također u nedjelju potvrdila da će biti uvedena zabrana na uvoz ruskog zlata, napominjući da novi izvoz ruskog zlata više neće moći ući u Veliku Britaniju, Kanadu, SAD i Japan.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da će te mjere direktno pogoditi ruske oligarhe te "pogoditi srce Putinove ratne mašinerije".

G7 je naziv za grupu ili vijeće koje se sastoji od sedam najrazvijenijih država svijeta - Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

TRT Balkan / agencije