"Nikada nećemo otići odavde i ostaviti vakuum u regiji koji bi popunili Kina, Rusija ili Iran", kazao je Biden.    Foto: Reuters

Biden je u obraćanju prisutnima kazao da neke zemlje žele ugroziti globalni poredak, aludirajući na Rusiju, Kinu i Iran.

"Kina je očigledno pojačala pritisak u svijetu, posebno u indo-pacifičkoj regiji, Rusija također nastavlja brutalan i nepravedan rat protiv susjedne Ukrajine, dok Iran nastavlja svoje destabilizirajuće aktivnosti na Bliskom istoku", rekao je američki lider.

Biden je rekao arapskim liderima da će Washington ostati u potpunosti angažiran na Bliskom istoku i da neće prepustiti utjecaj drugim svjetskim silama, naglasivši da će Sjedinjene Američke Države i dalje biti snažan i aktivan partner u regiji.

"Nikada nećemo otići odavde i ostaviti vakuum u regiji koji bi popunili Kina, Rusija ili Iran", kazao je Biden.

Dotakavši se nuklearnih pregovora s Iranom, Biden je rekao da će SAD i dalje nastaviti s diplomatskim naporima, ali da nikada neće dopustiti Iranu da ima nuklearno oružje.

"Sjedinjene Američke Države će raditi na podršci i jačanju partnerstva s državama koje doprinose međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima", kazao je Biden.

"Nećemo dozvoliti nijednoj zemlji u regiji da kontrolira drugu vojnim sredstvima", rekao je američki predsjednik, ali i naglasio važnost pružanja ljudskih prava u zemljama regije.

"SAD će uvijek podržavati ljudska prava. Budućnost će osvojiti države koje ostvare puni potencijal svog stanovništva", istakao je Biden, dodajući da je u tom smislu potrebno dozvoliti ljudima da "ispituju i kritikuju svoje lidere bez straha od odmazde“.

Samit o sigurnosti i razvoju organizovan u Džedi uz prisustvo lidera arapskih zemalja. Foto: Reuters Reuters

SAD i Saudijska Arabija odlučni da spriječe Iran da nabavi nuklearno oružje

Američki predsjednik je uoči samita održao sastanak sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom i prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, na kojem su pozvali na odvraćanje iranskog uplitanja u regiju i sprečavanje Teherana da nabavi nuklearno oružje.

"Predsjednik Joe Biden je snažno potvrdio stalnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država u smislu podrške sigurnosti i teritorijalnoj odbrani Saudijske Arabije", navedeno je u zajedničkom saopćenju nakon sastanka.

Također je potvrđena posvećenost SAD-a da Saudijskoj Arabiji omogući da dobije neophodne kapacitete za odbranu svog naroda i teritorije od vanjskih prijetnji.

Čelnici dviju država su posebno naglasili "važnost sprečavanja Irana da ima nuklearno oružje".

Al-Sisi i Biden razgovarali o strateškom partnerstvu

Biden je prije početka samita razgovarao i s predsjednikom Egipta Abdelom Fattahom el-Sisijem. Iz kabineta predsjednika Egipta je saopćeno da su dvojica lidera posebno naglasila značaj strateškog partnerstva Egipta i SAD-a.

"Dvije prijateljske zemlje izrazile su želju da u narednom periodu nastave stratešku koordinaciju i konsultacije u okviru dosadašnje saradnje", istaknuto je.

Al-Sisi je naglasio opredijeljenost Egipta da dodatno produbi bliske odnose dvije prijateljske države, dodajući da je međusobno partnerstvo Egipta i SAD-a dalo pozitivan doprinos miru i stabilnosti u cijeloj regiji.

Biden je tokom sastanka istakao "važnost Egipta pod vodstvom Al-Sisija u održavanju mira i sigurnosti u regiji".

Američki predsjednik je posjetio Saudijsku Arabiju prvi put otkako je preuzeo dužnost 20. januara 2021. godine. U sklopu posjete Bliskom istoku prethodno je boravio u Izraelu i Palestini.

TRT Balkan / agencije