Na pitanje da li je projektil iz Rusije, Biden je rekao da "postoje preliminarne informacije koje to osporavaju."     Foto: AA

Preliminarne informacije pokazuju da je "malo vjerovatno" da je projektil ispaljen u Poljsku iz Rusije, rekao je američki predsjednik Joe Biden rano u srijedu.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka s pojedinim svjetskim liderima tokom svog posljednjeg dana na samitu G20 na Baliju u Indoneziji, Biden je izrazio saučešće zbog pogibije dvoje ljudi u eksploziji.

Na pitanje da li je projektil iz Rusije, Biden je rekao da "postoje preliminarne informacije koje to osporavaju."

"Ne želim to reći dok ne istražimo u potpunosti. Malo je vjerovatno da je u linijama putanje ispaljen iz Rusije", rekao je američki predsjednik.

Pretpostavlja se da se raketni napad dogodio u selu Przewodow na istoku Poljske, koje se nalazi nekoliko kilometara od granice s Ukrajinom.

Eksplozija se dogodila 500 do 600 metara od osnovne škole. Područje u blizini mjesta eksplozije je zatvoreno.

Biden je također razgovarao s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom i ponudio podršku SAD-a u istrazi.

U međuvremenu, ambasadori NATO-a će se sastati u srijedu kako bi razgovarali o navodnom ruskom raketnom slijetanju na teritoriju članice alijanse.

Na hitnom sastanku, kojim će u sjedištu NATO-a u Briselu predsjedavati generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, razgovaraće se o "tragičnom incidentu" u kojem su poginula dva Poljaka, navodi se u saopštenju alijanse

TRT Balkan / agencije