Mjesto u rangu ambasadora uspostavljeno je zakonom iz 2004. godine.      Foto: AP

Julie Turner dolazi na to mjesto s dužnosti direktorice Ureda za istočnu Aziju i Pacifik pri Odjelu za demokratiju, ljudska prava i rad State Departmenta, priopćila je Bijela kuća, dodavši da Turner govori korejski te da je prije radila na pitanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji kao posebna pomoćnica u uredu izaslanika.

Mjesto posebnog izaslanika za ljudska prava slobodno je od januara 2017, odnosno od vremena kada je bivši predsjednik Donald Trump pokušavao uspostaviti vezu s Pjongjangom, sastavši se tri puta sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom. To je dovelo do ublažavanja napetosti između dviju zemalja, ali nije rezultiralo dugoročnim sporazumom.

Mjesto u rangu ambasadora uspostavljeno je zakonom iz 2004. godine, kako bi se Sjeverna Koreja, jedna od najautoritarnijih zemalja, podvrgnula pritisku u pogledu ljudskih prava.

Napetost između Sjeverne Koreje i njenog južnog susjeda, SAD-a i Japana porasla je posljednjih mjeseci zbog rekordnog broja raketa koje je Pjongjang ispalio u 2022. godini.

U posljednjem godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, State Department je naveo znatna kršenja, uključujući i masovna zatvaranja i prisilni rad.

HINA