Ekipe za potragu i spašavanje na jugozapadu Floride provele su stotine misija u područjima koja su bila potopljena olujnim valom.

Dok se Južna Karolina pripremala da Ian ponovo pogodi kopno u petak, ekipe za potragu i spašavanje na jugozapadu Floride provele su stotine misija u područjima koja su bila potopljena olujnim valom nakon jedne od najsnažnijih oluja koja je pogodila Sjedinjene Američke Države.

Budući da je kompletna obala Južne Karoline pod upozorenjem na uragan, vozila napuštaju Charleston jer su mnogi poslušali upozorenja zvaničnika da potraže skloništa na uzvišenjima. Izlozi su zaštićeni vrećama s pijeskom kako bi se spriječile visoki nivoi vode u području sklonom plavljenju.

Guverner Floride Ron DeSantis održao je brifing u četvrtak navečer na kojem je rekao da je do sada provedeno najmanje 700 akcija spašavanja, uglavnom zračnim putem, a pomagali su američka Obalna straža, Nacionalna garda i gradski timovi za potragu i spašavanje.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da bi Ian "mogao biti najsmrtonosniji uragan u historiji Floride", dodajući na poslijepodnevnom brifingu u sjedištu Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama (Fema) da "rani izvještaji govore o onome što bi moglo biti značajan gubitak života".

Lokalni zvaničnici bili su oprezniji. Chris Constance, povjerenik okruga Charlotte, rekao je da zna za šest potvrđenih smrtnih slučajeva, ali nije upoznat s okolnostima. U okrugu Lee, šerif Carmine Marceno rekao je da zna za "otprilike pet smrtnih slučajeva".
Vlasti su potvrdile najmanje jednu smrt na Floridi - 72-godišnjeg muškarca u Deltoni koji je upao u kanal dok je koristio crijevo za pražnjenje bazena po jakoj kiši, saopćio je ured šerifa okruga Volusia. Na Kubi su prijavljena dva smrtna slučaja u oluji.

Ranije tog dana Ian je deklasiran u tropsku oluju dok je kretao preko poluotoka Floride i uronio u Atlantski ocean, ali je ponovno dobio oznaku uragana prve kategorije u ranim večernjim satima dok se okretao prema Južnoj Karolini, gdje se očekivao drugi pad u petak ujutro po lokalnom vremenu.

Nacionalni centar za uragane saopćio je da su se do ponoći maksimalni trajni vjetrovi oluje povećali na više od 128 km/h, a guverneri Georgije, Južne Karoline, Sjeverne Karoline i Virginije proglasili su vanredno stanje.

Biden je također proglasio vanredno stanje u Južnoj Karolini, gdje su neki stanovnici Charlottea donijeli odluku o evakuaciji u četvrtak poslijepodne.

FENA