Bidenovo puštanje 15 miliona barela ne bi pokrilo niti jedan cijeli dan upotrebe nafte u SAD-u, prema Upravi za energetske informacije.      Foto: AA

Predsjednik Joe Biden će objaviti da pušta na tržište posljednjih 15 miliona barela iz rekordnog oslobađanja američkih strateških rezervi nafte, s tim da je moguće više oslobađanja ako cijene energije porastu, rekao je visoki američki zvaničnik.

Nova tranša nafte iz Strateških naftnih rezervi "završit će oslobađanje 180 miliona barela odobreno na proljeće", kao odgovor na poskupljenja povezana s ofanzivom Rusije na Ukrajinu, rekao je zvaničnik u utorak.

Naredba, koju će Biden objaviti u govoru u srijedu, znači da će predsjednik "jasno dati do znanja da je administracija spremna poduzeti značajne dodatne... prodaje ove zime ako budu potrebne zbog ruskih ili drugih akcija koje narušavaju globalna tržišta“, dodao je zvaničnik.

Biden će također reći da će američka vlada obnoviti strateške rezerve kada cijene nafte budu na ili niže od 67 do 72 dolara po barelu, što je ponuda za koju zvaničnici administracije tvrde da će povećati domaću proizvodnju garantujući osnovni nivo potražnje čak i ako cijene padnu.

Demokrate prolaze bolje


Američka automobilska asocijacija izvijestila je da plin u prosjeku košta 3,87 dolara po galonu, što je više u odnosu na prije mjesec kada je pad cijena na pumpi sugerirao da su predsjednik i njegove kolege demokrate bolje prošli u anketama.

Biden se opirao politici koju favoriziraju američki proizvođači nafte.

Umjesto toga, on je nastojao smanjiti cijene oslobađanjem nafte iz američkih rezervi, sramoteći naftne kompanije zbog njihovog profita i pozivajući na veću proizvodnju iz zemalja OPEC+ koje imaju različite geopolitičke interese, rekao je Frank Macchiarola, viši potpredsjednik za politiku, ekonomiju i regulatorna pitanja na Američkom institutu za naftu.

Biden nastoji da se u potpunosti odmakne od fosilnih goriva uz obavezu nulte emisije do 2050. godine.

Očekivani gubitak od 2 miliona barela dnevno - 2 procenta globalne ponude - primorao je Bijelu kuću da kaže da je Saudijska Arabija stala na stranu ruskog predsjednika Vladimira Putina i obećala da će biti posljedica smanjenja snabdijevanja koje bi mogle da podignu cijene energije.

Ispuštanje 15 miliona barela ne bi pokrilo nijedan cjelodnevni trošak nafte u SAD-u, prema Upravi za energetske informacije.

TRT Balkan