Dodao je da Trump odbija da "prihvati volju naroda i činjenicu da je izgubio posao i zloupotrijebio vlast".      Foto: AA

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izjavio je u srijedu da je američka demokratija na udaru jer su lažne tvrdnje njegovog prethodnika Donalda Trumpa o ukradenim izborima potaknule opasan rast političkog nasilja i zastrašivanja birača.

"Američka demokratija je na udaru jer poraženi bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država odbija prihvatiti rezultate izbora 2020", rekao je Biden, govoreći na skupu Demokratskog nacionalnog komiteta u Washingtonu.

Dodao je da Trump odbija da "prihvati volju naroda i činjenicu da je izgubio posao i zloupotrijebio vlast".

Bidenove izjave uslijedile su šest dana uoči međuizbora tokom kojih će Amerikanci birati članove Kongresa i lokalne zvaničnike.

Američki predsjednik se također dotakao napada na supruga predsjedavajuće Zastupničkog doma Nancy Pelosi, Paula Pelosija, prošle sedmice i povezao napad s nasiljem koje je izazvalo nerede u glavnom gradu 6. januara.

"Ovo zastrašivanje, ovo nasilje nad demokratama, republikancima i nestranačkim zvaničnicima koji samo rade svoj posao posljedica su laži izrečenih za moć i profit", naglasio je Biden.
Poručio je Amerikancima da se suočavaju s odlučujućim trenutkom i prelomnom tačkom u historiji.

Američki birači će 8. novembra odlučiti hoće li američki Kongres ostati pod kontrolom demokrata ili će ga preuzeti republikanci.

Trenutno u Zastupničkom domu demokrate imaju većinu, ali u Senatu imaju 50 od 100 senatora. U njihovu korist presuđuje potpredsjednica SAD-a Kamala Harris kada je broj glasova 50-50.

To znači da demokrate moraju osvojiti 12 mandata tokom međuizbora u novembru, kako bi zadržali kontrolu nad Senatom.

Ankete pokazuju da republikanci imaju velike šanse da preuzmu većinu u Zastupničkom domu, čime bi mogli opstruisati Bidenovu agendu.

TRT Balkan / agencije