Irska pred ICJ-em: Izrael je u "procesu aneksije" palestinske teritorije

Irska pred ICJ-em: Izrael je u "procesu aneksije" palestinske teritorije

Izrael je spriječio palestinsko pravo na samoopredjeljenje, navela je irska delegacija.
Južnoafrička Republika je krajem decembra pokrenula tužbu na ICJ-u kojom Izrael tereti za genocid u Pojasu Gaze i zatražila od suda hitne mjere.      Foto: Reuters

Izrael je sada, a i bio je uključen u "proces aneksije" okupiranih palestinskih teritorija, saopštila je u četvrtak delegacija Irske na saslušanju u Međunarodnom sudu pravde (ICJ).

"Izrael je spriječio palestinsko pravo na samoopredjeljenje", rekla je irska delegacija tokom javnih saslušanja.

Iz delegacije su dodali da su aktivnosti izraelskih naselja ugrozile "održivost buduće palestinske države".

Javna saslušanja počela su u ponedjeljak u Hagu nakon zahtjeva Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz politike i prakse Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama.

Južnoafrička Republika je krajem decembra pokrenula tužbu na ICJ-u kojom Izrael tereti za genocid u Pojasu Gaze i zatražila od suda hitne mjere.

Haški sud je u januaru naredio Izraelu da preduzme sve mjere koje su u njegovoj moći da spriječi akte genocida u Pojasu Gaze, ali nije naredio prekid vatre.

Takođe je naloženo Izraelu da preduzme trenutne i efikasne mjere kako bi omogućio pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći u Pojasu Gaze.

TRT Balkan / agencije