Ceremonija dobrodošlice za Karima Benzemu nakon pridruživanja Al-Ittihadu        Foto: Reuters

Osvajač Zlatne lopte i bivši napadač Real Madrida Karim Benzema uzvratio je francuskom ministru unutrašnjih poslova nakon što je optužio francusku fudbalsku zvijezdu koja igra za saudijski tim Al Ittihad za veze s grupom Muslimanska braća.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanin iznio je ove navode nakon što je fudbaler na društvenim mrežama objavio poruku o sukobu između Izraela i palestinske grupe Hamas.

"Sve naše molitve upućene su za stanovnike Gaze koji su ponovo žrtve ovih nepravednih bombardovanja, koja ne štede ni žene ni djecu", napisao je Benzema na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Od Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, Izrael je pokrenuo talas za talasom zračnih udara na opkoljenu Gazu, ubivši više od 3.500 Palestinaca. Broj poginulih na izraelskoj strani iznosio je 1.400 ljudi, uglavnom civila.

Darmanin je, govoreći na CNews Channelu, naveo da Benzema "ima vezu s ozloglašenom Muslimanskom braćom", sunitskom muslimanskom grupom koja potječe iz Egipta.

"Ovo je laž! Karim Benzema nikada nije imao ni najmanji odnos s ovom organizacijom", rekao je Benzemin advokat Hugues Vigier.

Advokat je dodao da planira podnijeti tužbu protiv Darmanina zbog njegovih komentara.

35-godišnji Benzema, koji je rođen u Francuskoj od roditelja alžirskog porijekla, bio je jedna od istaknutih francuskih zvijezda posljednje decenije.

Pridružio se saudijskom klubu uz izuzetno unosan trogodišnji ugovor ove godine nakon 14 sezona s Real Madridom, gdje je osvojio pet Liga prvaka, četiri titule La Lige i tri Kupa kralja.

Ali nakon sjajne sezone 2021-22, kada je doveo Real do slave u Ligi šampiona i nagrađen Zlatnom loptom za najboljeg igrača svijeta, uznemirile su ga povrede koje su ga isključile iz kampanje na Svjetskom prvenstvu Francuske u Kataru prošle godine.

41-godišnji Darmanin stekao je reputaciju tvrdolinijaša po uzoru na svog političkog mentora, bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a ne krije svoje predsjedničke ambicije.

TRT Balkan