Istraga koju je proveo BBC sugeriše da je "jedna jedinica možda protivpravno ubila 54 osobe tokom šest mjeseci."     Foto: AA

Britanski vojnici ubili su više od 50 zatvorenika i nenaoružanih muškaraca u Afganistanu, pokazala je istraga BBC-ja na osnovu najnovijih vojnih izvještaja.

Novinari BBC-jeve Panorame, koja će biti emitovana u utorak navečer, pregledali su dokumente o operacijama Specijalne vazdušne službe (SAS), britanske elitne jedinice koja se koristi u specijalnim operacijama, i otkrili da oni uključuju "izvještaje koji pokrivaju više od desetak "ubij ili zarobi" racija koje je izvršila jedna SAS jedinica u Helmandu 2010. i 2011. godine.

"Pojedinci koji su služili u toj jedinici u ovom periodu rekli da su bili svjedoci ubijanju nenaoružanih ljudi tokom noćnih racija", navodi se u izvještaju BBC Newsa.

Prema svjedočenjima bivših vojnika, ubistva pojedinaca bila su pravdana podmetanjem puške AK-47 na lice mjesta, a pojedini pripadnici SAS-a "takmičili su se ko će ubiti više ljudi".

U izvještaju se navodi da "interno mailovi pokazuju da su oficiri na najvišim nivoima specijalnih snaga bili svjesni da postoji zabrinutost zbog mogućih protivpravnih ubistava, ali da nisu prijavili sumnje vojnoj policiji uprkos zakonskoj obavezi da to urade".

Istraga koju je proveo BBC sugeriše da je "jedna jedinica možda protivpravno ubila 54 osobe tokom šest mjeseci."

General Sir Mark Carleton-Smith, bivši šef SAS-a, bio je "upoznat o navodnim protivpravnim ubistvima, ali nije proslijedio dokaze vojnoj policiji, čak ni nakon što je otvorena istraga o ubistvima".

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da BBC-jeva Panorama "donosi neopravdane zaključke na osnovu navoda koji su već istraženi", dodajući da pri istrazi ovih incidenata nije bilo dovoljno dokaza za krivično gonjenje.

U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo "otvoreno za razmatranje bilo kakvih novih dokaza", kao i da neće biti opstrukcija.

TRT Balkan / agencije