Odnosi između Bakua i Jerevana napeti su od 1991. godine.       Foto: AP

Vlasti Azerbejdžana upozorile su u nedjelju na gomilanje armenske vojske na granici, rekavši da će svaka provokacija biti odlučno suzbijena.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su nedavno viđene intenzivne aktivnosti i vojna nagomilavanja armenske vojske.

“U posljednje vrijeme uočena je koncentracija ljudstva, oklopnih vozila, artiljerijskih postrojenja i druge teške vatrene moći armenskih oružanih snaga i intenzivno kretanje njenih trupa u različitim pravcima armensko-azerbejdžanske uslovne granice“, navodi se u saopćenju.

Iz Bakua su upozorili da je u posljednje vrijeme došlo do daljnjeg aktiviranja revanšističkih snaga koje prijete Azerbejdžanu ratom i šire agresivnu retoriku protiv Azerbejdžana.

“U slučaju bilo kakvog pokušaja vojne provokacije armenskih oružanih snaga protiv Azerbejdžana, azerbejdžanska vojska će je odlučno suzbiti“, navodi se u saopćenju resornog ministarstva.

Odnosi između Bakua i Jerevana napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Većinu teritorije je oslobodio Azerbejdžan tokom rata u jesen 2020. godine, koji je okončan nakon mirovnog sporazuma uz posredovanje Rusije, koji je takođe otvorio vrata normalizaciji.

Azerbejdžan je uspostavio puni suverenitet u Karabahu nakon antiterorističke operacije prošlog septembra, nakon koje su se separatističke snage u regionu predale.

TRT Balkan / agencije