Glasnogovornik azerbejdžanskog Ministarstva vanjskih poslova Ayhan Hajizadeh izjavio je da oštro osuđuju oružani napad na ambasadu u Teheranu.     Foto: AA

Nakon jutrošnjeg napada na azerbejdžansku ambasadu u Teheranu, u kojem je ubijena najmanje jedna osoba, Vlada Azerbejdžana planira u najkraćem roku evakuirati ambasadu u glavnom iranskom gradu.

Glasnogovornik azerbejdžanskog Ministarstva vanjskih poslova Ayhan Hajizadeh izjavio je da oštro osuđuju oružani napad na ambasadu u Teheranu.

"Najoštrije osuđujemo ovaj gnusni napad. Zahtijevamo da iranska Vlada poduzme potrebne korake da identificira napadače. Svaka država je odgovorna za osiguranje ambasade u svojoj zemlji. Azerbejdžanska Vlada planira uskoro evakuirati ambasadu u Teheranu", rekao je novinarima Hajizadeh, dodajući kako se istraga o napadu nastavlja.

Hajizadeh je izrazio saučešće porodici ubijenog šefa osiguranja u ambasadi, napominjući da je poruke saučešća uputio i ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu u telefonskom razgovoru s azerbejdžanskim kolegom Ceyhunom Bayramovim.

Napadač je jutros automatskim oružjem kalašnjikov ubio šefa sigurnosne službe azerbejdžanske ambasade. Dva radnika obezbjeđenja ambasade su također povrijeđena dok su sprečavali napad, navedeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana.

Osumnjičeni za napad je priveden, potvrdila je teheranska policija.

TRT Balkan / agencije