Azerbejdžan će se uskoro ponovo susresti s karabaškim Armenima

Azerbejdžan će se uskoro ponovo susresti s karabaškim Armenima

Predsjedništvo Bakua prihvatilo je zahtjev karabaških Armena za hitnu pomoć u hrani i gorivu.
Azerbejdžanska delegacija koju predvodi zastupnik azerbejdžanskog parlamenta Ramin Mammadov (C) prisustvuje razgovorima s delegacijom Karabaha u azerbejdžanskom gradu Jevlahu.        Foto: AFP

Azerbejdžanske vlasti i etnički Armeni iz Karabaha usaglasili su se da se uskoro ponovo sastanu, saopćila je azerbejdžanska predsjednička administracija nakon prve runde razgovora nakon što je Baku ove sedmice porazio karabaške snage.

Azerbejdžanska strana usaglasila se u četvrtak sa zahtjevom Armena iz Karabaha da im se osigura hitna hrana i gorivo, saopćilo je Predsjedništvo.

Azerbejdžanska delegacija je na razgovorima u azerbejdžanskom gradu Jevlahu predstavila Armenima iz Karabaha planove za njihovu integraciju u Azerbejdžan, dodaje se u saopćenju.

"Razgovarano je o pitanjima reintegracije armenskog stanovništva Karabaha, obnove infrastrukture i organizacije aktivnosti na osnovu ustava i zakona Republike Azerbejdžan", navodi se u saopćenju.

„Planirano je brzo osiguravanje goriva za grijanje vrtića i škola, kao i potrebe hitne medicinske pomoći i vatrogasne službe, te pružanje humanitarne pomoći."

Antiterorističke operacije

Armenski separatisti su od 1994. godine okupirali Karabah, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana.

Prema sporazumu, armenski separatisti su pristali da predaju svoje oružje i raspuste svoj ilegalni režim.

Ranije ove sedmice, azerbejdžanska vojska pokrenula je kampanju protiv armenskih oružanih grupa u, kako je Baku rekao, antiterorističkoj operaciji. Armenski separatisti nisu bili dorasli azerbejdžanskoj vojsci koja je u roku 24 sata brzo bacila protivnika na koljena.

Ovo je prvi put u gotovo tri decenije da su se stanovnici Armenije sastali s predstavnicima azerbejdžanske vlade kako bi razgovarali o tome kako se mogu integrisati u šire azerbejdžansko društvo i njegov sistem upravljanja.

TRT Balkan