Andreas Reischek: austrijski taksidermist, prirodnjak, ornitolog, pljačkaš grobova.     

Zloglasni pljačkaš grobova odnio je kući u Austriju ostatke mnogih Maora i Moriora u 19. vijeku. Posmrtni ostaci domorodačkog naroda neće biti vraćeni na Novi Zeland decenijama kasnije.

Zvaničnici su rekli da su posmrtni ostaci krenuli nazad na ostrvsku državu 27. septembra 2022. godine.

Kosti 64 Maora i Moriora – autohtonog naroda kopnenog Novog Zelanda i ostrva Chatham – vraća Prirodnjački muzej iz Beča.

Oni će biti primljeni u Te Papa, nacionalnom muzeju Novog Zelanda u Wellingtonu, u nedjelju, u sklopu programa koji finansira vlada za vraćanje ostataka starosjedilaca u pacifičku naciju.

Posmrtni ostaci, uključujući lobanje, decenijama su bili smješteni u glavnom gradu Austrije nakon što su opljačkani od novozelandskih "iwi" (plemena) prije više od 130 godina, rekli su zvaničnici dviju zemalja.

Zapisi pokazuju da je većinu kostiju prikupio austrijski taksidermist i pljačkaš grobova Andreas Reischek, koji je obilazio Novi Zeland 12 godina, do 1889.

Reischekovi dnevnici govore o tome kako je pljačkao grobove bez dozvole na nekoliko lokacija, uključujući ostrva Chatham, Christchurch i Auckland.

"Ove su pretke ukrali oni koji nisu marili za maorske zajednice kojima su pripadali", rekao je u utorak William "Pou" Temara, predsjednik Te Papinog savjetodavnog odbora za repatrijaciju.

„U svojim dnevničkim zapisima, Reischek se hvali kako je izmicao maorskom nadzoru, pljačkao sveta mjesta i kršio 'tapu' (sveta pravila) – tačno je znao šta radi.

"Njegovi postupci su bili pogrešni i nepošteni."

77 godina pregovora

Posmrtni ostaci počeli su svoje dugo putovanje kući u utorak, na ceremoniji kojoj je prisustvovao ambasador Novog Zelanda u Austriji.

U nedjelju će ceremonija dobrodošlice Maora, Powhiri, obilježiti povratak u domovinu u Wellingtonu – najveću do sada iz Austrije.

Time će se zaključiti 77-godišnji pregovori između Novog Zelanda i Austrije, koji su započeli 1945. godine kada su vođe Maora tražili povratak posmrtnih ostataka.

Posmrtni ostaci će se čuvati u Te Papinom "wahi tapu" (svetom prostoru), dok se muzej konsultuje s Maorima i Moriori iwi-jem kako bi odredio konačno počivalište.

Te Papin vođa Maora Arapata Hakiwai rekao je da je repatrijacija rezultat dugih diskusija.

"Ova historijska repatrijacija pomaže u pomirenju kolonijalne prošlosti i otvara novo poglavlje u odnosima između Maora, Moriorija i novozelandske i austrijske vlade", rekao je.

Katrin Vohland, direktorica Bečkog prirodoslovnog muzeja, rekla je da je proces "vođen željom za pomirenjem".

“Sretna sam što možemo doprinijeti procesu izlječenja,” rekla je.

Nedjeljna ceremonija posljednji je povratak posmrtnih ostataka starosjedilaca otkako je Novi Zeland napravio program repatrijacije koji finansira vlada 2003. godine.

U julu, Prirodnjački muzej u Londonu vratio je ostatke predaka 111 Moriora i dva Maora u Wellington.

Smithsonian, institut iz Washingtona, vratio je posmrtne ostatke 54 Maora, uključujući četiri mumificirane glave, kao dio još jedne značajne repatrijacije 2016. godine.


TRT Balkan