Australijska radiodifuzna korporacija je objavila da je "doživjela veliki prekid mreže, zajedno s nekoliko drugih medija".          Foto: AA

Australija je u petak doživjela "tehnički prekid velikih razmjera", rekla je koordinatorica za kibernetičku sigurnost te zemlje general-pukovnik Michelle McGuinness.

Navela je da je tehnički prekid uticao na nekoliko kompanija i usluga širom Australije.

"Naše trenutne informacije su da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene kompanije", napisala je na X-u.

Prema njenim riječima, nema informacija koje bi sugerirale da se radi o incidentu u cyber sigurnosti.

Australijska radiodifuzna korporacija je objavila da je "doživjela veliki prekid mreže, zajedno s nekoliko drugih medija".

Ljudi na Novom Zelandu su također prijavili poremećaje u bankarskim uslugama.

Vršilac dužnosti premijera David Seymour rekao je da vlada "radi na tome da se osigura da se utjecaji na usluge spašavanja svedu na minimum i aktiviraju nacionalne strukture za koordinaciju, ako je potrebno".

"Trenutno nisam dobio nikakvu prijavu koja ukazuje da su ovi problemi povezani sa zlonamjernom cyber sigurnosnom aktivnošću", pojasnio je Seymour.

Usluge širom svijeta, od aviokompanija do banaka, suočene su s prekidima zbog niza tehničkih kvarova nakon prekida koji je saopćila je danas kompanija Microsoft.

Značajan lanac kvarova proširio se iz SAD-a u Aziju nakon Microsoftove objave o prekidu rada koji utiče na njegove online usluge.

TRT Balkan / agencije