Trenutnih 5 dolara će se i dalje izdavati dok se ne uvede novi dizajn i ostat će zakonsko sredstvo plaćanja.     Foto: Reuters

Australska centralna banka objavila je da će izbrisati britanskog monarha sa svojih novčanica, zamijenivši sliku pokojne kraljice Elizabete II na novčanici od 5 dolara dizajnom u čast autohtone kulture.

Odluka da se nasljednik pokojne kraljice, Charles III, izostavi s novčanice od 5 dolara znači da niti jedan monarh sa sjedištem u Britaniji neće ostati na australskoj papirnatoj valuti. Ovaj potez je pozdravio nacionalni republikanski pokret, koji je naveo da su starosjedioci bili prije britanskog naseljavanja 65.000 godina.

"Na drugoj strani novčanice od 5 dolara i dalje će biti australijski parlament", navodi se u saopćenju banke.

Novčanica od 5 dolara jedina je novčanica u Australiji na kojoj se nalazi monarh.

Banka je saopćila da je odluka uslijedila nakon konsultacija s vladom, koja je podržala promjenu.

Blagajnik Jim Chalmers je rekao da je promjena "prilika da se uspostavi dobar balans".

"Monarh će i dalje biti na kovanicama, ali novčanica od 5 dolara govorit će više o našoj historiji i našem naslijeđu i našoj zemlji, i ja to vidim kao dobru stvar", rekao je novinarima u Melburnu.

Stav opozicije

Opozicioni lider Peter Dutton uporedio je ovaj potez s promjenom datuma državnog dana, Dana Australije.

"Znam da se tiha većina ne slaže s velikim brojem gluposti koje se događaju, ali moramo čuti više od tih ljudi na internetu", rekao je za 2GB Radio.

Dutton je rekao da je premijer Anthony Albanese bio ključan za odluku da se kralj ne pojavi, pozivajući ga da " to prizna ".

Banka planira da se konsultuje s domorodačkim grupama u dizajniranju novčanice od 5 dolara i očekuje se da će proći godine prije nego što one izađu u javnost.

Trenutnih 5 dolara će se i dalje izdavati dok se ne uvede novi dizajn i ostat će zakonsko sredstvo plaćanja.

Očekuje se da će se lice kralja Charlesa III vidjeti na australijskim novčićima kasnije ove godine.

TRT World