U izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima na ovom području nakon napada Hamasa 7. oktobra ubijena su najmanje 19.453 Palestinca.         Foto: Chad McNeeley, DOD

Napadi ekstremističkih doseljenika na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali moraju se zaustaviti, rekao je u ponedjeljak američki ministar odbrane Lloyd Austin.

"Napadi ekstremističkih doseljenika na Palestince na Zapadnoj obali moraju se zaustaviti, a oni koji počine nasilje moraju odgovarati", rekao je Austin na konferenciji za novinare s izraelskim kolegom Yoavom Gallantom u Tel Avivu.

Austin je na turneji po Bliskom istoku u Bahreinu, Kataru i Izraelu. On i Gallant razgovarali su o tekućem ratu u Gazi, zaštiti civila i nedavnim napadima jemenskih pobunjenika Huti na brodove u Crvenom moru.

"Takođe smo razgovarali o potrebi da se preduzmu hitne mjere za stabilizaciju Zapadne obale", rekao je Austin.

Ponavljajući da je američka podrška izraelskoj sigurnosti "nepokolebljiva", rekao je da će se Washington nastaviti "neumoljivo" zalagati za siguran povratak talaca u Pojasu Gaze.

Austin je naglasio da je zaštita palestinskih civila u Gazi, pogođenoj nedjeljama izraelskih napada, i "moralna dužnost i strateški imperativ", istovremeno obećavajući da će "nastaviti podsticati zaštitu civila tokom sukoba i povećati priliv humanitarne pomoći u Gazi."

Prema podacima zdravstvenih vlasti u Pojasu Gaze, u izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima na ovom području nakon napada Hamasa 7. oktobra ubijena su najmanje 19.453 Palestinca. Među žrtvama je najviše žena i djece.

TRT Balkan / agencije