Premijerka Novog Zelanda je rekla da postoje hitniji problemi koje njena vlada treba rješavati.      Foto: AP

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je u ponedjeljak da njena vlada neće poduzeti nikakve korake ka promjeni novozelandskog sistema vlasti iz parlamentarne monarhije u republiku nakon smrti Kraljice Elizabete II.

Ardern je izjavila kako vjeruje da će Novi Zeland na kraju postati republika i da će se to vjerovatno dogoditi za vrijeme njenog života, ali da postoje hitniji problemi koje njena vlada treba rješavati.

Prema sadašnjem sistemu vlasti, britanski monarh ostaje šef države Novog Zelanda, kojeg na Novom Zelandu predstavlja generalni guverner. Uloga generalnog guvernera se smatra prvenstveno ceremonijalnom.

Ipak, mnogi tvrde da Novi Zeland neće moći u potpunosti izaći iz sjene svoje kolonijalističke prošlosti i postati istinski nezavisna nacija sve dok ne postane republika.

"Postoji debata, vjerovatno već nekoliko godina. Riječ je samo o tempu i o tome koliko je široka ta debata. Mnogo puta sam jasno iznijela svoje mišljenje. Vjerujem da će Novi Zeland s vremenom krenuti tamo. Vjerujem da će se to vjerovatno dogoditi za vrijeme mog života. Ali ja to ne vidim kao nešto što je na dnevnom redu u skorije vrijeme", rekla je Ardern.

Mnogi na Novom Zelandu su ranije spekulisali da će debata o republici dobiti zamah tek nakon Elizabetine smrti, s obzirom na to koliko su je voljeli mnogi.

Ardern je u ponedjeljak također najavila da će Novi Zeland obilježiti smrt Elizabete 26. septembra. Smatra da je bivša kraljica Elizabeta bila izuzetna osoba i da bi mnogi Novozelanđani cijenili priliku da obilježe njenu smrt i proslave njen život.

Najavila je da će ove sedmice otputovati u Veliku Britaniju kako bi prisustvovala sahrani bivše britanske kraljice.

TRT Balkan / agencije