Ministarstvo saobraćaja Libana saopštilo je u nedelju da je ta zemlja ponovo otvorila svoj vazdušni prostor za sve avione.     Foto: Reuters Archive

Nekoliko arapskih zemalja objavilo je u nedjelju ponovno otvaranje svog vazdušnog prostora za vazdušni saobraćaj i nastavak rada svojih aerodroma nakon višečasovne obustave zbog iranskog napada na Izrael.

Ministarstvo saobraćaja Libana saopštilo je u nedelju da je ta zemlja ponovo otvorila svoj vazdušni prostor za sve avione koji dolaze, odlaze i prolaze nakon što ga je tokom noći zatvorila zbog razvoja događaja u regionu.

Iračka uprava za civilno vazduhoplovstvo najavila je ponovno otvaranje svog vazdušnog prostora za sve avione koji dolaze, odlaze i prelaze prostor zemlje.

"Otvaranje vazdušnog prostora došlo je nakon prevazilaženja svih rizika koji utiču na bezbjednost civilnog vazduhoplovstva u Iraku“, navodi se u saopštenju.

Jordanska regulatorna uprava za civilno vazduhoplovstvo u nedjelju objavila je ponovno otvaranje vazdušnog prostora Kraljevine za vazdušni saobraćaj u 8.15 po lokalnom vremenu (5.15 GMT).

"Vazdušni prostor je otvoren nakon ponovne procjene rizika u skladu sa nacionalnim i međunarodnim standardima za bezbjednost civilnog vazduhoplovstva", rekao je Haitham Misto, predsjednik Odbora komesara Uprave za vazduhoplovstvo.

Iran je kasno u subotu pokrenuo vazdušni napad na Izrael u znak odmazde za vazdušni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

Revolucionarna garda potvrdila je u subotu lansiranje desetina dronova i projektila prema Izraelu.

TRT Balkan / agencije