Arapska grupa poziva na “trenutnu” akciju Vijeća sigurnosti UN-a u Gazi

Arapska grupa poziva na “trenutnu” akciju Vijeća sigurnosti UN-a u Gazi

Izraelski rat protiv Gaze - sada u svom 137. danu - ubio je najmanje 29.092 Palestinca i ranio 69.028 drugih.
Palestinska djeca koja su se sklonila u grad Rafah zbog izraelskih napada bore se za mnoge životne potrebe, uključujući osnovne zalihe hrane.          Foto: Reuters

Arapska grupa u New Yorku pozvala je Vijeće sigurnosti UN-a da odmah preduzme akciju u vezi s opkoljenom Gazom. "Nažalost, Vijeće sigurnosti UN-a ostaje inertno, nesposobno da osudi svakodnevne zločine koje čine okupatorske vlasti. Vijeće sigurnosti mora poduzeti hitne mjere", rekla je grupa, koalicija arapskih država koje promoviraju zajedničke interese Ujedinjenih naroda u izjavi.

"Ne može se oglušiti na molbe međunarodne zajednice i globalnog javnog mnijenja, koji svi zahtijevaju prekid vatre. Nijedan izgovor ne može racionalizirati inerciju Vijeća sigurnosti, a svi napori se moraju spojiti kako bi se zaustavio tekući pokolj u Gazi", dodano je.

Izjava dolazi dan prije glasanja u Vijeću o nacrtu rezolucije koju je proširio Alžir, a koja poziva na "trenutni prekid vatre iz humanitarnih razloga koje moraju poštovati sve strane".

TRT Balkan