Socijaldemokratska partija (SPD) sve više gubi podršku u odnosu na krajnje desničarsku opozicionu stranku Alternativa za Njemačku (AfD).     Foto: Reuters Archive

Skoro dvije trećine Nijemaca želi novu vladu nakon novog spora u koaliciji lijevog centra kancelara Olafa Scholza, prema anketi koju je objavio Institut Insa.

Među ispitanima, 64 posto je reklo da bi zemlja dobro prošla ako dođe do promjene vlasti, dok je 70 posto ispitanih reklo da je nezadovoljno radom kancelara.

Socijaldemokratska partija (SPD) sve više gubi podršku u odnosu na krajnje desničarsku opozicionu stranku Alternativa za Njemačku (AfD), koja se kreće oko 18 poso, što je dva procenta manje nego prethodne sedmice.

SPD zaostaje tri procenta za AfD-om, koji podržava 21 posto ispitanih.

Podrška Stranci Hrišćansko-demokratske unije (CDU) uspjela povećana je na 27 posto, dok Zelene podržava 14, a FDP sa 8 posto anketiranih.

Vladina koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a suočila se s novim problemima ove sedmice nakon što je ministrica porodice Lisa Paus (Zeleni) spriječila ministra finansija i lidera FDP-a Christian Lindnera da uvede poreske olakšice za kompanije kao dio odluke Vlade.

Lindner želi oživjeti stagnirajuću njemačku ekonomiju uvođenjem paketa pomoći od milijardu dolara.

Tenzije u trostranačkoj vladi mjesecima su se razvijale na pitanjima poput klimatskih promjena, energetike i migracione politike.

TRT Balkan / agencije