Amnesty International poziva na bolju globalnu regulativu trgovine i upotrebe gumenih metaka nakon istraživanja u više od 30 zemalja u proteklih pet godina.     Foto: Eranga Jayawardena / AP

Policijska upotreba gumenih metaka i drugih projektila protiv demonstranata postaje sve više rutinska širom svijeta, što je dovelo do mnogih povreda oka, pa čak i smrti, upozorio je Amnesty International.

Grupa sa sjedištem u Londonu pozvala je na bolju globalnu regulaciju trgovine i upotrebe takve policijske opreme, koja se naziva i “manje smrtonosno oružje“, nakon istraživanja u više od 30 zemalja u proteklih pet godina.

“Hiljade demonstranata i prolaznika su osakaćene, a desetine ubijene često nepromišljenom i neproporcionalnom upotrebom manje smrtonosnog oružja za provođenje zakona“, navodi se u novom izvještaju pod nazivom “Moje je oko eksplodiralo“, objavljenom u utorak.

Među njima su bili gumeni meci, gumirana zrna i granate sa suzavcem ispaljene direktno na demonstrante u južnoj i centralnoj Americi, Evropi, Bliskom istoku, Africi i Sjedinjenim Državama.

“Došlo je do alarmantnog povećanja broja povreda oka, uključujući naprsnuće očne jabučice, odvajanje mrežnjače i potpuni gubitak vida“, rekao je Amnesty.

“Eskalirajući ciklus zloupotreba“

Samo u Čileu, na protestima iz oktobra 2019. policija je izazvala više od 30 slučajeva gubitka oka, prema podacima Nacionalnog instituta za ljudska prava.

Drugi demonstranti anketirani u zemljama također su imali probušene frakture kostiju i lobanje, povrede mozga, povrede unutrašnjih organa ili probušena srca i pluća od slomljenih rebara, dodaje se.

Demonstranti su također ubijani, navodi se u izvještaju koji je napisan u saradnji s Omega Research Foundationom sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

U Iraku su sigurnosne snage “namjerno“ ispalile specijalne granate koje su 10 puta teže od tipične municije sa suzavcem na demonstrante, uzrokujući najmanje dvadesetak smrtnih slučajeva u 2019. godini, saopštio je Amnesty.

U Španiji je upotreba gumenih projektila veličine teniske loptice dovela do najmanje jedne smrti od zemljotresa glave, navodi grupa kampanje Stop Balas de Goma.

“Pravno obavezujuće globalne kontrole proizvodnje i trgovine manje smrtonosnim oružjem... zajedno s efikasnim smjernicama o upotrebi sile hitno su potrebne za borbu protiv eskalirajućeg ciklusa zloupotreba“, rekao je Patrick Wilcken iz Amnesty Internationala.

TRT Balkan