Ministrica finansija Janet Yellen obavijestila je čelnike Kongresa da je njeno ministarstvo počelo koristiti vanredne mjere upravljanja gotovinom koje bi mogle odgoditi bankrot do 5. juna.     Foto: Reuters

Ministrica finansija Janet Yellen obavijestila je čelnike Kongresa, uključujući predsjednika Predstavničkog doma Kevina McCarthyja, da je njeno ministarstvo počelo koristiti vanredne mjere upravljanja gotovinom koje bi mogle odgoditi bankrot do 5. juna.

Republikanci, s nedavno osvojenom većinom u Predstavničkom domu, imaju za cilj da iskoriste vrijeme dok se ne iscrpe vanredne mjere Ministarstva finansija kako bi dobili smanjenje potrošnje od Bidena i Senata predvođenog demokratama.

Predstavnici privatnih korporacija i najmanje jedna agencija za kreditni rejting upozorili su da bi dugotrajni sukob mogao potresti tržišta i poremetiti ionako poljuljanu globalnu ekonomiju.

Yellen je upozorila da je datum u junu podložan "značajnoj neizvjesnosti" zbog izazova u predviđanju državnih isplata i prihoda u budućim mjesecima.

"S poštovanjem pozivam Kongres da djeluje brzo kako bi zaštitio punu vjeru i kredit Sjedinjenih Država", rekla je Yellen čelnicima Kongresa u pismu u četvrtak.

Ali nije bilo znakova da su republikanci ili demokrate voljni popustiti, javlja Reuters.

FENA