Trump, koji se suočava s nekoliko sudskih sporova na koje bi presuda mogla utjecati, nazvao je ovu presudu velikom pobjedom za američki Ustav i demokratiju.    Foto: Reuters

Američki Vrhovni sud u ponedeljak je presudio da bivši predsjednik SAD-a Donald Trump ima pravo na određeni stepen imuniteta od krivičnog gonjenja za službena djela, ali ne i korake koje je poduzeo kao predsjednički kandidat.

“Zaključujemo da prema našoj ustavnoj strukturi odvojenih ovlasti, priroda predsjedničke vlasti zahtijeva da bivši predsjednik ima imunitet od krivičnog gonjenja za službena djela tokom svog mandata. Barem u pogledu predsjednikovog vršenja njegovih osnovnih ustavnih ovlaštenja, ovaj imunitet mora biti apsolutan“, napisao je glavni sudija John Roberts u presudi.

Međutim, dodao je Roberts, nije sve službeno.

“Predsjednik ne uživa imunitet za svoje nezvanične radnje, a nije sve što predsjednik radi službeno. Predsjednik nije iznad zakona. Međutim, Kongres ne smije kriminalizirati ponašanje predsjednika u izvršavanju odgovornosti izvršne vlasti prema Ustavu“, naveo je sudija.

Nekoliko sudija nije saglasno s ovom presudom, uključujući i sutkinju Vrhovnog suda Soniu Sotomayor, koja smatra da Sud efektivno stvara zonu bez zakona oko predsjednika, narušavajući status quo koji postoji od osnivanja nacije.

“Odnos između predsjednika i ljudi kojima služi nepovratno se promijenio“, rekla je Soromayor.

Trump, koji se suočava s nekoliko sudskih sporova na koje bi presuda mogla utjecati, nazvao je ovu presudu velikom pobjedom za američki Ustav i demokratiju.

Savezni žalbeni sud u februaru je jednoglasno odbacio Trumpovu tvrdnju o predsjedničkom imunitetu od krivičnog gonjenja po krivičnim optužbama vezanim za njegove napore da poništi svoj izborni poraz 2020. godine.

Zato je zatražio očitovanje od Vrhovnog suda.

Presuda bi također mogla utjecati na slučaj protiv Trumpa na Floridi zbog uzimanja povjerljivih dokumenata iz svog mandata i otpora da ih vrati vladi.

TRT Balkan / agencije