Očekuje se da će Blinken posjetiti Vijetnam, vjerovatno u subotu, prije nego što ode na sastanak ministara vanjskih poslova Grupe sedam (G7) zemalja u Japanu 16. i 18. aprila.     Foto: Reuters

Blinkenova posjeta, koja još nije službeno najavljena, uslijedit će nakon što je američki predsjednik Joe Biden prošle sedmice imao telefonski razgovor sa šefom vijetnamske vladajuće Komunističke partije Nguyen Phu Trongom.

Sjedinjene Države se nadaju poboljšanju odnosa s Hanojem ove godine, idealno da se poklopi s desetom godišnjicom u julu njihovog sveobuhvatnog partnerstva s Vijetnamom.

Naredne sedmice državni sekretar bit će ovdje - izjavio je senator Merkley novinarima tokom posjete delegacije američkih zakonodavaca Vijetnamu s ciljem jačanja odnosa s Hanojom.

Očekuje se da će Blinken posjetiti Vijetnam, vjerovatno u subotu, prije nego što ode na sastanak ministara vanjskih poslova Grupe sedam (G7) zemalja u Japanu 16. i 18. aprila.

U razgovoru su se Biden i Trong usuglasili oko jačanja veza, sudeći po izjavama obiju strana nakon njihovog razgovora, ali nije spomenuto formalno unapređenje odnosa.

Više analitičara reklo je prije telefonskog razgovora dvojice čelnika kako je Vijetnam oprezan oko nadogradnje odnosa između dvije zemlje u ovoj godini, strahujući da bi to moglo izazvati napetosti s Kinom.

Iako je Kina najveće vijetnamsko izvozno tržište, Sjedinjene Države trenutno su rangirane kao diplomatski partner trećeg nivoa za Hanoj. Njegov najviši sloj čine Kina, Rusija, Indija i Južna Koreja, dok drugi sloj, kome se Washington želi pridružiti, uključuje evropske zemlje i Japan.

FENA