Lideri će u četvrtak prisustvovati sastanku Sjevernoatlantskog vijeća, koji uključuje indo-pacifičke partnere i Evropsku uniju, nakon čega će uslijediti sastanak Vijeća NATO-Ukrajina.               Foto: AA

Američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden organizovali su u srijedu naveče večeru za NATO saveznike i partnere u Bijeloj kući.

"Jill i ja smo počastvovani što imamo toliko bliskih saveznika i prijatelja u istoj prostoriji", rekao je Biden svjetskim liderima i njihovim supružnicima, zajedno sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Iako 32 saveznika ne dijele zajednički jezik ili granicu, Biden je rekao da su svi "susjedi" koji "dijele zajednička uvjerenja."

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je večeri sa prvom damom Emine Erdogan.

Lideri NATO-a okupili su se u utorak u Washingtonu, DC. na trodnevnom samitu povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja vojnog saveza.

Samitu, koji se bavi izazovima s kojima se suočava alijansa i nastoji dodatno ojačati odvraćanje i odbranu NATO-a, prisustvuju i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i šefovi delegacija partnera NATO-a u indo-pacifičkom regionu.

Lideri će u četvrtak prisustvovati sastanku Sjevernoatlantskog vijeća, koji uključuje indo-pacifičke partnere i Evropsku uniju, nakon čega će uslijediti sastanak Vijeća NATO-Ukrajina.

Stoltenberg je rekao kako očekuje da saveznici donesu važne odluke o jačanju podrške Ukrajini, jačanju odvraćanja i odbrane NATO-a i produbljivanju partnerstva sa partnerima u indo-pacifičkom regionu.

TRT Balkan / agencije