Oklopno vozilo s moćnim topom, koje proizvodi BAE Systems Plc, koristi se kao osnovni proizvod u američkoj vojsci za prevoz trupa po ratištima od sredine 1980-ih.     Foto: Reuters

Predsjednik Joe Biden u srijedu je rekao da se razmatra slanje borbenih vozila Bradley u Ukrajinu kako bi se pomogli u borbi protiv ruske invazije.

Očekuje se da će najnoviji sigurnosni paket za Ukrajinu biti predstavljen u petak, rekli su zvaničnici.

Od otprilike 2,8 milijardi dolara vrijednog paketa, oko 800 miliona dolara došlo je od vojnog finansiranja za pomoć Ukrajini u nabavci oružja, rekao je jedan zvaničnik. Ostatak sredstava došao je od predsjedničke uprave za povlačenje sredstava (PDA) za Ukrajinu, koja omogućava Sjedinjenim Državama da brzo prebace vojna vozila poput Humveeja, kamiona i municije, sa zaliha, bez odobrenja Kongresa, kao odgovor na hitan slučaj.

Oklopno vozilo s moćnim topom, koje proizvodi BAE Systems Plc, koristi se kao osnovni proizvod u američkoj vojsci za prevoz trupa po ratištima od sredine 1980-ih.

Vojska ima na hiljade Bradleya, što bi Ukrajincima moglo dati veću vatrenu moć na bojnom polju. Bidenov potez, nije, međutim, u mogućnosti da pošalje tenkove Abrams u Ukrajinu, što su Ukrajinci tražili.

Krajem prošlog mjeseca, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je američkom Kongresu da deseci milijardi dolara koji su odobreni za pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske invazije nisu u dobrotvorne svrhe, već ulaganje u globalnu sigurnost.

Sjedinjene Države poslale su Kijevu oko 21,3 milijarde dolara sigurnosne pomoći jer se nastavlja najveći kopneni sukob u Evropi od 1945. godine, u kome su ubijeni deseci hiljada ljudi. Veličina paketa sigurnosne pomoći od petka nije odmah bila jasna.

Bijela kuća je odbila da komentariše.

Sjedinjene Države sve više šalju sofisticiranije oružje u Ukrajinu. Kako je rat odmicao i potrebe Ukrajine su se mijenjale, složeniji sistemi naoružanja, uključujući raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) i Nacionalni napredni raketni sistemi zemlja - zrak (NASAMS) isporučeni su Kijevu.

Nedavno su Sjedinjene Države obećale da će poslati raketni sistem Patriot za odbacivanje ruskih raketnih i bespilotnih napada. Treba još razraditi obuku i drugu logistiku, prenosi Reuters.

FENA