"U jednom trenutku - bez obzira na opravdanje - ili ste dio politike koja omogućava masovno umiranje djece od gladi, ili niste", navodi Mann u svom pismu.        Foto: TRT Balkan

Visoki oficir američke vojske podnio je ostavku, navodeći podršku svoje zemlje Izraelu kao razlog za masovne gubitke palestinskih civila. Time se pridružio nizu ostavki visokih američkih vojnih i civilnih zvaničnika.

U pismu objavljenom u ponedjeljak Harrison Mann, vojni major, objasnio je svojim kolegama u Odbrambenoj obavještajnoj agenciji (DIA) da je njegova ostavka u novembru zapravo nastala zbog "moralne povrede" koja je proizašla iz američke podrške ratu Izraela u Gazi i štete izazvane Palestincima.

"Plašio sam se. Plašio sam se kršenja naših profesionalnih normi. Plašio sam se da ću razočarati oficire koje poštujem. Plašio sam se da ćete se osjećati izdano. Siguran sam da će se neki od vas tako osjećati čitajući ovo", napisao je Mann u pismu koje je podijelio s kolegama prošlog mjeseca i objavio na svom LinkedIn profilu.

DIA nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Mann je rekao da osjeća stid i krivicu jer je pomogao u unapređenju američke politike za koju je rekao da je doprinijela masovnom ubijanju Palestinaca.

"Protekli mjeseci su nam predstavili najužasnije i srceparajuće slike koje se mogu zamisliti - ponekad se puštaju na vijestima u našem okruženju - i nisam mogao zanemariti vezu između tih slika i mojih dužnosti ovdje. To je izazvalo nevjerovatan stid i krivicu “, napisao je Mann.

Mann bi bio prvi poznati zvaničnik DIA-e koji je dao ostavku zbog američke podrške Izraelu.

Američki zrakoplovac Aaron Bushnell zapalio se u februaru ispred izraelske ambasade u Washingtonu, a drugo vojno osoblje je protestovalo.

Više od 35.000 Palestinaca je ubijeno, a 78.827 ranjeno u nemilosrdnom izraelskom bombardovanju i granatiranju Gaze. Povećana je zabrinutost zbog nedostatka humanitarne pomoći koju Izrael dozvoljava u Gazu, i sve su veća međunarodna upozorenja o gladovanju koje oduzima živote.

„Progovoriti protiv nepravde“

„U nekom trenutku — bez obzira na opravdanje — ili promičete politiku koja omogućava masovno umiranje djece od gladi, ili ne“, navodi Mann u detaljima u svom pismu.

Mannovo pismo o ostavci izazvalo je široko odobravanje na društvenim mrežama, a mnogi su pohvalili njegov hrabar stav.

Amar Billoo je, između ostalih, pozdravio to kao izuzetan čin hrabrosti u potrazi za pravdom i humanošću.

Izražavajući nadu da će Mannov primjer ohrabriti kolege pripadnike oružanih snaga da govore protiv nepravde i zauzmu se za ono u šta vjeruju, korisnici su istakli da će Mannova hrabra odluka odjeknuti u vojnoj zajednici i potaknuti važne razgovore.

Ostavka dr. Annelle Sheline iz Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad State Departmenta ističe se kao najznačajniji odlazak iz odjela otkako je Josh Paul, visoki zvaničnik u Birou za političko-vojna pitanja, također otišao. Hala Rharrit, službenica vanjske službe s više od 18 godina iskustva, nedavno je dala ostavku, ističući: "Izgubili smo moralno uporište" i okarakterizirajući pokušaje SAD-a da zaustave izraelski sukob u Gazi kao neučinkovitu strategiju.

Veliki broj mrtvih potaknuo je propalestinske proteste koji su zahvatili univerzitetske kampuse širom Sjedinjenih Država i natjerali demokrate u ključnim državama na bojnom polju da glasaju "neposvećeni" kako bi signalizirali svoju nesreću uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora.

Predsjednik Joe Biden, nepokolebljivi pristalica Izraela i samoproglašeni cionista, zaustavio je jedan paket oružja, u promjeni politike koja je postala javna prošle sedmice, a njegova administracija je rekla da SAD razmatra ostale.

Bidenova administracija je u petak saopćila da je izraelska upotreba oružja koje je isporučio SAD možda prekršila međunarodno humanitarno pravo tokom njegove vojne operacije u Gazi, što je do sada bila najveća kritika Izraela.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. U privremenoj presudi iz januara navedeno je da je "vjerovatno" da Izrael čini genocid u Gazi i naloženo je Tel Avivu da zaustavi takve radnje i preduzme mjere kako bi garantovao pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Francesca Albanese, specijalna izvjestiteljica UN-a za situaciju s pravima na palestinskim teritorijama, kaže da postoje razumni razlozi za vjerovanje da Izrael čini genocid nad Palestincima u Gazi.

Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak ustvrdile da njihov saveznik na Bliskom istoku nije umiješan u genocid nad Palestincima.

TRT Balkan