Američka vojska poslala je konvoj pojačanja od otprilike 50 vozila u baze u sirijskoj provinciji Deir ez-Zor koja je pod okupacijom terorističke organizacije PKK/YPG.          Foto: AA

Američka vojska poslala je konvoj pojačanja od otprilike 50 vozila u baze u sirijskoj provinciji Deir ez-Zor koja je pod okupacijom terorističke organizacije PKK/YPG.

Prema informacijama koje je dopisnik AA dobio iz lokalnih izvora, jučer je konvoj američkih snaga ušao u Haseke kroz granični prelaz Al-Walid između Iraka i Sirije.

Konvoj, koji se sastojao od pedesetak vozila, stigao je do baza američkih snaga u naftnim poljima Koniko i Al-Omer u regijama koje je okupirala teroristička organizacija PKK/YPG.

Američka borbena vozila Bradley i vozila sa pogonom na četiri točka sa mitraljezima štitili su konvoje. U konvojima su bila oklopna vozila, cisterne za gorivo i vozila sa municijom.

Američka vojska je 6, 8, 22. i 25. januara, kao i 19., 20. juna i 11. jula također poslala pojačanje u baze i punktove u mjestima Rumeylan, Sheddadi i Tel Beyder koje je okupirala teroristička organizacija PKK/YPG.

Prisustvo SAD-a u Siriji

Nakon što je pokrenuta operacija “Izvor mira“ u oktobru 2019. godine, Sjedinjene Američke Države su dale prioritet pozicioniranju oko naftnih polja nakon što su evakuisali svoje baze u zoni operacije.

Nastavljajući podršku terorističkoj organizaciji PKK/YPG, američke snage su trenutno prisutne u mnogim bazama i na vojnim punktovima u regijama koje ova teroristička grupa zauzima u provincijama Haseke, Raqqa i Deir ez-Zor u Siriji.

Washington neprestano šalje pojačanja u vojne baze i na punktove smještenim u naftnim poljima koja su okupirali teroristi PKK/YPG.

TRT Balkan / agencije