Prema informacijama do kojih su došli lokalni izvori vježbe s teroristima PKK/YPG-a održane su u regiji Qamishli u provinciji Al-Hasakah.                Foto: AA

Američke trupe izvele su zajedničku oružanu vježbu s teroristima PKK/YPG-a na sjeveroistoku Sirije, izjavili su lokalni izvori za Anadolu.

Prema informacijama do kojih su došli lokalni izvori vježbe s teroristima PKK/YPG-a održane su u regiji Qamishli u provinciji Al-Hasakah.

U vježbi, u kojoj su učestvovale desetine pripadnika PKK/YPG-a korišteno je protivavionsko oružje, oklopna borbena vozila američke proizvodnje Bradley i teško naoružanje.

Američka vojska često pruža vojnu obuku pripadnicima terorističke grupe PKK/YPG u bazama koje se nalaze u regiji Mount Abdulaziz u Al-Hasakahu, kao i u istočnom naftnom polju Al-Omar i oblasti Conoco u provinciji Deir ez-Zor.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koja se nalazi na listi terorističkih organizacija Turkiye, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

TRT Balkan / agencije