Erdogan je dobila "Izvanrednu humanitarnu nagradu" tokom ceremonije koju je organizovalo Vijeće za muslimanske organizacije SAD-a.      Foto: AA

Prva dama Turkiye Emine Erdogan odlikovana je u nedjelju za svoje humanitarne napore od vodeće muslimanske grupe u New Yorku.

Erdogan je dobila "Izvanrednu humanitarnu nagradu" tokom ceremonije koju je organizovalo Vijeće za muslimanske organizacije SAD-a, koalicija nacionalnih, regionalnih i lokalnih muslimanskih grupa u New Yorku.

Još pet muslimanki dobilo je "Nagrade za izvanredna dostignuća" za svoje radove u nauci, osnaživanju ženske uloge, novinarstvu i COVID-19.

"Sretna sam što sam s vama povodom ove veoma značajne ceremonije dodjele. Primam ovu nagradu u ime svoje zemlje, koja je savjest svijeta", rekla je Erdogan u obraćanju na ceremoniji.

"Naša religija nam govori da je najbolja konkurencija među ljudima nadmetanje u dobrim djelima. U tom smislu, naš rekord je pun primjera dobrotvorne trke koja zadivljuje ljude", dodala je.

Erdogan je podsjetila da je Turkiye i dalje najizdašnija nacija prema Izvještaju o globalnoj humanitarnoj pomoći za 2022. godine, rekavši kako "smo radili da budemo prvi", koji će pomoći onima kojima je pomoć potrebna, bez obzira na njihovu vjeru, jezik i rasu.

Ona je rekla da Turkiye nastavlja svoju humanitarnu pomoć ne samo na bilateralnom nivou s državama, već i kroz UN, te je dostigla 7,7 milijardi dolara pomoći za 122 zemlje, uključujući Siriju, Somaliju i Palestinu 2021.


Prva dama vjeruje da, ako žene postanu jače, onda će i porodice i djeca biti jači.      Foto: AA



Turkiye također radi na zadovoljavanju medicinskih potreba onih kojima je potrebna pomoć u "krhkim" područjima, rekla je Erdogan, navodeći bolnice izgrađene u Sudanu, Somaliji i Bangladešu.

"Iskustvo Turkiye u pružanju humanitarne pomoći mnogo je više od vanjske politike", rekla je ona.

Erdogan je pomogla nacionalnim projektima za podsticanje obrazovanja djevojčica i žena, pokrenula projekte zdravstvene zaštite za djecu, žene i izbjeglice i pokrenula projekat "Zero Waste" 2017. godine kako bi istaknula važnost klimatskih promjena i zagađenja.

Prva dama je rekla da je broj izbjeglica u svijetu premašio 100 miliona s ratom u Ukrajini i izvještaj označava "dramatičnu prekretnicu".

"Kao što znate, naše zemlje su tokom historije bile sigurno utočište za ljude koji su bježali od rata i progona. Otvorili smo vrata ovog skloništa i našoj braći i sestrama iz Ukrajine", dodala je.

Prva dama je također otputovala u Mijanmar 2012. godine i posjetila izbjegličke kampove Rohinja u Bangladešu 2017. godine, uprkos tadašnjoj izazovnoj situaciji.

Erdogan je također podržavala osnaživanje žena u Africi. Posjetila je više od 20 afričkih zemalja između 2014. i 2020. godine, uključujući Alžir, Etiopiju, Somaliju i Tanzaniju, između ostalih.

Prva dama vjeruje da, ako žene postanu jače, onda će i porodice i djeca biti jači.

Muslimani nagrađeni

Aisha al-Adawiya, koja je osnivačica organizacije 'Women in Islam', organizacije muslimanskih žena koja se fokusira na ljudska prava i socijalnu pravdu. Nagrađena je za aktivizam u oblasti ljudskih prava i socijalne pravde. Al-Adawiya je nagradu primila od Erdogana.

Ayesha Mustafaa, koja je radila kao urednica sedmičnih novina 'Muslim Journal' od januara 1989. godine, nagrađena je za unapređenje uloge žena u društvu.

Dr. Uzman Syed, koji predsjedava COVID-19 Task Force Good Samaritan Hospital Medical Center u New Yorku, dobio je nagradu za odgovor na pandemiju COVID-19.

Tahani Amer, izvršna direktorica programa Odjeljenja za nauku o Zemlji u Upravi za naučne misije u NASA-i, nagrađena je za doprinos nauci.
Tahera Rahman, muslimanska novinarka, nagrađena je za inspiraciju mladih muslimana da se bave novinarstvom.

TRT Balkan / agencije