“Uprkos pretrpljenim patnjama i povredama, mi ustrajemo u našoj potrazi za slobodom u našoj domovini”, kaže palestinski ambasador.    Foto: Ostali

Globalni sistem je pristrasan u korist nacija koje su izašle kao pobjednici iz Drugog svjetskog rata, rekao je ambasador Palestine u Turkiye dr. Faed Mustafa.

Mustafa je ove primjedbe iznio tokom ramazanskog događaja održanog u znak solidarnosti s Palestinom, u organizaciji turskog nacionalnog javnog emitera, Turske radio i televizijske korporacije (TRT), u Istanbulu u petak.

"Stav turskog predsjednika Erdogana, 'svijet je veći od pet', obuhvata suštinsko pitanje: kako međunarodni sistem štiti samo pobjednike u Drugom svjetskom ratu," naglasio je Mustafa.

Komentari palestinskog ambasadora dolaze kada je skoro 32.000 Palestinaca ubijeno u izraelskom ratu u Gazi, a žene i djeca čine 70 posto žrtava, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Nastavak potrage za slobodom

"Izraelske nepravde u Palestini moraju prestati", utvrdio je Mustafa. "Palestinci imaju pravo na samoopredjeljenje, a dok se to pravo ne ostvari, region će ostati nestabilan", dodao je.

Izrael je započeo svoju brutalnu invaziju i rat u gusto naseljenoj enklavi nakon iznenadnog napada palestinske grupe Hamas na njegovu teritoriju 7. oktobra 2023, što je rezultiralo približno 1.200 žrtava prema izraelskim izvještajima.

Ujedinjene nacije su u više navrata upozoravale na neselektivne ili nesrazmjerne akcije usmjerene na Gazu, a ranije u januaru ove godine Međunarodni sud pravde ukazao je na vjerodostojnost akcija Izraela koje predstavljaju genocid.

"Uprkos pretrpljenim patnjama i povredama, mi ustrajemo u našoj potrazi za slobodom u našoj domovini", rekao je palestinski ambasador.

"Mi se žrtvujemo i nećemo se pokolebati dok se sloboda ne postigne."

Mustafa je izrazio zahvalnost Turkiye i predsjedniku Erdoganu za njihove napore u pružanju humanitarne pomoći, uključujući slanje aviona i brodova u Gazu i pružanje medicinske njege povrijeđenim Palestincima u turskim bolnicama od početka sukoba.

TRT Balkan / agencije