Vlada Alžira je u subotu izrazila saučešće Maroku i otvorila zračni prostor za humanitarne i medicinske letove u i iz susjedne države.     Foto: AA

Alžir je u nedjelju ponudio humanitarnu pomoć Maroku nakon razornog zemljotresa u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Najmanje 2.122 osobe su poginule, a 2.421 je povrijeđena u zemljotresu jačine sedam stepeni Rihterove skale koji je kasno u petak pogodio Maroko.

"Alžir nudi plan pomoći u hitnim slučajevima ako ga Kraljevina Maroko prihvati", navodi se u saopštenju alžirskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo je navelo da je ovo hitna logistička i materijalna pomoć Alžira marokanskom narodu nakon strašnog zemljotresa.

"Pomoć bi uključivala slanje interventnog tima Civilne zaštite koji se sastoji od 80 pripadnika u Maroko, kao i tehničkog tima specijalizovanog za pretragu ispod ruševina i medicinskog tima", dodaje se.

Plan također uključuje "pomoć ljudima pogođenim zemljotresom, u obliku humanitarne pomoći, uključujući prvu pomoć, dušeke i šatore".

Vlada Alžira je u subotu izrazila saučešće Maroku i otvorila zračni prostor za humanitarne i medicinske letove u i iz susjedne države.

Inače, Alžir i Maroko su regionalni rivali čiji su odnosi zategnuti zbog spornog regiona Zapadne Sahare.

U avgustu 2021. godine Alžir je prekinuo diplomatske odnose s Marokom, optužujući zvanični Rabat da pokazuje "neprijateljske tendencije", što je marokanska strana negirala.

TRT Balkan / agencije