Altun je istakao da se sastanak odnosio na prijetnje međunarodnoj sigurnosti, počevši od upotrebe nuklearnog oružja.    Foto: iletisim.gov.tr

Turkiye je u ponedjeljak službeno potvrdila da je u Ankari, turskoj prijestolnici, održan sastanak čelnika Centralne obavještajne agencije (CIA) i Ruske vanjske obavještajne službe.

"Potvrđujemo da je Turkiye ranije danas bila domaćin sastanka šefova ruskih i američkih obavještajnih agencija", rekao je za Associated Press šef Ureda za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye Fahrettin Altun.

“Sastanak, čiji domaćin je Nacionalna obavještajna agencija Turkiye, predstavlja još jedan veliki doprinos Turkiye i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana globalnom miru”, kazao je on.

Altun je istakao da se sastanak odnosio na prijetnje međunarodnoj sigurnosti, počevši od upotrebe nuklearnog oružja.

"Nakon što je bila domaćin sastanka između ukrajinskog i ruskog ministara vanjskih poslova (u martu) i omogućila dogovor o žitu (u julu), Turkiye će nastaviti pregovore sa svim relevantnim stranama za mir i neće se suzdržavati da i dalje pokreće inicijative tokom ovog procesa", rekao je.

Altun je istakao da zvanična Ankara ostaje privržena svojoj dosadašnjoj politici, što je čini jedinom državom koja ima otvorene kanale komunikacije sa svim relevantnim stranama.

Ranije su turski i američki obavještajni izvori rekli za Anadolu Agency da je Turska obavještajna agencija bila domaćin tajnog sastanka čelnika američke CIA-e i Ruske vanjske obavještajne službe.

Mnogi na međunarodnom nivou pohvalili su Turkiye zbog njene politike ravnoteže prema Rusiji tokom rata u Ukrajini, što je Ankari omogućilo da posreduje u takvim iskoracima kao što je sporazum o isporuci žita preko Crnog mora ovog ljeta.

Turkiye se zalaže za prekid vatre u ratu i izražava čvrsto protivljenje bilo kakvoj upotrebi nuklearnog oružja.

TRT Balkan / agencije