Sukobi uslijedili nedugo nakon što je Al-Sadr na društvenim mrežama saopćio da se u potpunosti povukao iz politike.     Foto: Reuters

Al-Sadr je na konferenciji za novinare rekao da je tužan zbog sukoba na ulicama, ali i istakao da je Irak poprište korupcije i nasilja.

“Izvinjavam se iračkom narodu zbog sukoba. Ova revolucija nije revolucija jer je prestala biti mirna i ne mogu je nazvati revolucijom. Neka propadne ovakva revolucija“, poručio je Al-Sadr.

Al-Sadr, koji je također zahvalio iračkom premijeru Mustafi al-Kadhmiju, iračkim snagama i elementima Hashda al-Shaabija, kritizirao je prisustvo militantnih grupa u toj zemlji.

Nakon Sadrovog poziva ukinut je policijski čas u Iraku.

Oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye

Događaji koji su u toku u Bagdadu su uzeli opasan zaokret u smislu stabilnosti, jedinstva i sigurnosti zemlje.

Stabilnost i sigurnost prijateljskog i bratskog Iraka je od vitalnog značaja za Tursku. Stoga smo zabrinuti zbog čina nasilja koji se šire širom zemlje.

U tom kontekstu, pozivamo sve strane na suzdržanost i zdrav razum.

Želimo da se aktuelni politički sporovi rješavaju na miran način i kroz inkluzivni dijalog, kako bi se osigurao mir i dobrobit iračkog naroda.

Tokom sukoba više osoba poginulo i povrijeđeno

Najmanje 13 osoba je ubijeno, a 350 je povrijeđeno u sukobima koji su vođeni protekle noći u centru Bagdada, glavnog grada Iraka, a lokalni izvori javljaju da i jutros odjekuju pucnji u strogo čuvanoj Zelenoj zoni.

Do sukoba je došlo nakon što su pristalice šiitskog pokreta Sadr i njegovog vođe Muqtade al-Sadra jučer ušli u kompleks Predsjedničke palate i u zgradu Vlade u Bagdadu.

To se dogodilo nedugo nakon što je Al-Sadr na društvenim mrežama saopćio da se u potpunosti povukao iz politike.

Novinska agencija Al-Yevm javlja da je među povrijeđenima i komandant iračke Federalne policije. Isti izvor navodi da sukobi i dalje traju i da se strahuje da bi bilans stradalih mogao značajno porasti.

Klerik Al-Sadr sinoć je saopćio da je stupio u štrajk glađu i da će štrajkovati sve dok se ne okonča nasilje u Bagdadu.

Iz Misije Ujedinjenih nacija u Iraku su također pozvali na prekid sukoba.

Irački šiitski pokreti spore se u vezi s imenovanjem novog premijera Iraka i to je uzrok velike političke krize u državi. Sadrov pokret se povukao iz iračkog parlamenta, a njegove pristalice su 30. jula zaposjele zgradu parlamenta, iz koje su izašle 2. augusta kada je to od njih zatražio upravo Al-Sadr.

Za to vrijeme Iran je zatvorio svoje granice s Irakom, a Kuvajt je pozvao svoje građane da odmah napuste zemlju.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa rekao je da je uznemiren događajima i pozvao na "hitne korake za deeskalaciju situacije".

Nasilje na ulicama je uslijedilo nakon Sadrove objave da se povlači iz političkog života, a njegov razlog je odbijanje rivalskih šiitskih lidera i stranaka da reformiraju irački politički sistem.

U oktobru su kandidati lojalni Sadru osvojili najviše mjesta u iračkom parlamentu, ali on nije uspio da obezbijedi dovoljno glasova za formiranje vlade. Odbio je pregovarati sa šiitskim grupama koje podržava Iran, što je izazvalo političku nestabilnost u zemlji koja traje posljednjih godinu dana.

TRT Balkan / agencije