Marokanske vlasti tvrde da su 23 osobe mrtve, dok iz NVO  kažu da je najmanje 37 žrtava.      Foto: AA

Predsjedavajući Komisije Afričke unije (AUC) Moussa Faki Mahamat pozvao je na "hitnu istragu" nakon smrti desetina migranata koji su pokušali preći iz Maroka u špansku enklavu Melilla.

"Izražavam duboki šok i zabrinutost zbog nasilnog i ponižavajućeg tretmana afričkih migranata koji pokušavaju preći međunarodnu granicu iz Maroka u Španiju, a koje je dovelo do smrti najmanje 23 osobe i ranjavanja mnogih drugih", objavio je Mahamat na Twitteru.

"Pozivam na hitnu istragu o ovom pitanju i podsjećam sve zemlje na njihove obaveze prema međunarodnom pravu da se dostojanstveno odnose prema svim migrantima i da daju prioritet njihovoj sigurnosti i ljudskim pravima, uz uzdržavanje od upotrebe prekomjerne sile", dodao je Mahamat.

Oko 2.000 migranata, većinom iz Sudana, pokušalo je u petak preći militariziranu graničnu ogradu, gdje su se suočili s upotrebom sile i s marokanske i sa španske strane.

Prvi izvještaji su ukazivali na pet mrtvih, ali su marokanske vlasti kasnije povećale taj broj na 23. Helena Maleno Garzon, šefica nevladine organizacije Walking Borders, rekla je da je najmanje 37 ljudi izgubilo život.

Na videosnimci s marokanske strane granice vidi se nešto što liči na mrtva tijela i teško povrijeđene ljude razbacane po zemlji, bez ukazane medicinske pomoći. Neki od njih izgledaju kao da su im ruke vezane na leđima.

Zabrinjavajuća situacija

U međuvremenu, španski premijer Pedro Sanchez samo je pozdravio špansku i marokansku saradnju na granici, rekavši da je pokušaj masovne migracije "dobro riješen".

Međutim, nekoliko političara u Sanchezovoj vladajućoj koaliciji poziva premijera da ispravi svoje izjave i pokrene istragu.

"Moje saučešće voljenima svih koji su nepravedno izgubili život", rekla je potpredsjednica vlade Yolanda Diaz. "Treba razjasniti šta se dogodilo, niko ne bi trebao umrijeti ovako."

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson također je nazvala događaje u nedjelju "duboko zabrinjavajućim".

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je rekao: "U potpunosti podržavamo Španiju i sve zemlje na prvoj liniji u zaštiti granica EU. Migracije su težak izazov za sve. Izražavam podršku španskim vlastima."

Mnogi migranti, često iz ratom razorenih zona, poput sudanske regije Darfur, proveli su mjesece ili čak godine u nesigurnim, opasnim uvjetima u obližnjoj šumi Gourougou, u višestrukim pokušajima da pređu u Španiju, gdje bi stvorili bolji život.

Posmatrači kažu da je posljednji pokušaj prelaza granice bio bez presedana po stepenu nasilja.

TRT World