Abbas je tokom sastanka iznio najnovije informacije o dešavanjima u vezi s palestinskim pitanjem i situacijom na okupiranom palestinskom teritoriju.     Foto: AA

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas razgovarao je o palestinskom pitanju sa saudijskim prijestolonasljednikom princom Mohammedom bin Salmanom.

Kako navodi palestinska novinska agencija WAFA, Abbas se sastao sa Bin Salmanom u Džedi gdje se nalazi u službenoj posjeti.

Sastanku su prisustvovali i sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hussein al-Sheikh, šef obavještajnih službi Majed Faraj i savjetnik predsjednika za diplomatska pitanja Majdi al-Khalidi.

U sklopu saudijske delegacije sastanku su prisustvovali ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan, podsekretar za nacionalnu sigurnost Musaad bin Mohammed Al Aiban i šef nacionalne obavještajne službe Khalid bin Ali Al Humaidan.

Abbas je tokom sastanka iznio najnovije informacije o dešavanjima u vezi s palestinskim pitanjem i situacijom na okupiranom palestinskom teritoriju.

Dodao je da Saudijska Arabija "igra aktivnu i važnu ulogu" u kontekstu palestinske borbe, napominjući značaj pružanja podrške palestinskom narodu.

Abbas je naglasio da bi palestinski narod konačno trebao imati nezavisnu, slobodnu i legitimnu palestinsku državu s Al-Qudsom (Jerusalemom) kao glavnim gradom.

U Saudijsku Arabiju jučer je doputovao i šef političkog biroa Hamasa Ismail Haniyeh s delegacijom.

Još nije poznato da li će biti održan sastanak između Abbasa i Haniyeha.

TRT Balkan / agencije