Uprava za vjerske poslove Turkiye pruža usluge turskim hodočasnicima hadža

Uprava za vjerske poslove Turkiye pruža usluge turskim hodočasnicima hadža

Uprava za vjerske poslove Turkiye istakla je odličnu saradnju sa saudijskim Ministarstvom za hadž.
Većina turskih hodočasnika već je stigla u Meku i Medinu, dok se očekuje da će ostali stići u narednim danima.     Foto: AA

Uprava za vjerske poslove Turkiye mobilizirala je značajan tim kako bi pružila sveobuhvatne usluge turskim hodočasnicima tokom hadžijskih misija za muslimane.

Direktor Uprave Ali Erbas najavio je angažovanje profesionalnog tima od 4.128 članova u Meki i Medini kako bi pomogli gotovo 85.000 turskih građana koji obavljaju hadž ovu godinu.

Tim uključuje 503 zdravstvena radnika koji će se baviti eventualnim medicinskim potrebama koje bi se mogle pojaviti tokom hodočašća.

"Ove godine 84.942 naših građana dolazi na sveta mjesta za hadž", rekao je Erbas. "Od tog broja, 53% su žene, a 47% su muškarci".

Većina turskih hodočasnika već je stigla u Meku i Medinu, dok se ostali očekuju da će stići u svete gradove u narednim danima. Prosječna starost turskih hodočasnika je 60 godina, što odražava zrelo demografsko stanovništvo koje učestvuje u ovom duhovnom putovanju.

„Odlična saradnja sa Saudijskom Arabijom“

Erbas je istakao da, slično kao i prošle godine, posebna grupa djece također učestvuje u hadžu, što pokazuje inkluzivnu prirodu događaja.

Sedam turskih hodočasnika je preminulo od dolaska u svetu zemlju. "Molimo Allaha za milost nad onima koji su preminuli i upućujemo iskreno saučešće njihovim porodicama", rekao je Erbas.

Uprava za vjerske poslove Turkiye istakla je odličnu saradnju s Ministarstvom za hadža Saudijske Arabije, posebno kroz projekt "Tarik-i Meka", koji omogućava brz tranzit hodočasnika s aerodroma bez kašnjenja.

"Naša saradnja sa saudijskim vlastima osigurava da naši građani mogu obaviti svoje hadžijske obrede na najbolji mogući način," primijetio je Erbas, izražavajući zahvalnost saudijskim zvaničnicima za njihovu podršku i usluge hodočasnicima.

TRT Balkan / agencije