Izraelska vojska je zauzela palestinsku stranu prelaza Rafah na granici s Egiptom 7. maja, jedini prozor teritorije u vanjski svijet i jedini prelaz u opkoljenoj enklavi koji inače ne kontrolira Izrael.      Foto: AA

Hiljadama Palestinaca zabranjen je odlazak na hadž zbog izraelske okupacije prelaza Rafah, saopćilo je Ministarstvo za vjerska pitanja Palestine 22. maja.

"Sprečavanje hiljada stanovnika Gaze da obave hadž jasno je kršenje slobode vjere i međunarodnog humanitarnog prava", dodaje se u saopćenju.

Hadž, hodočašće u najsvetije mjesto islama, Kabu u Meki, jedan je od pet stubova islama. Muslimani su dužni da to obave barem jednom u životu ako za to imaju sredstava.

"Ovo je novi ratni zločin koji je dodan nizu zločina koje je počinila (izraelska) okupacija nad našim narodom i bogomoljama", saopćeno je iz Ministarstva.

Ministarstvo je pozvalo Egipat i Saudijsku Arabiju da izvrše pritisak na Izrael "da omogući narodu Gaze da obavi obrede hadža ove godine".

Izrael je pokrenuo kopnenu ofanzivu 6. maja u Rafahu u južnom Pojasu Gaze, gdje se više od milion i po Palestinaca sklonilo od rata u enklavi.

Izraelska vojska je zauzela palestinsku stranu prelaza Rafah na granici s Egiptom 7. maja, jedini prozor teritorije u vanjski svijet i jedini prelaz u opkoljenoj enklavi koji inače ne kontrolira Izrael.

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) procjenjuje da je više od 800.000 ljudi pobjeglo iz Rafaha od početka izraelskog napada na najjužniji grad Gaze.

TRT Balkan / agencije