Erdogan će 12. i 13. februara biti u posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a 14. ide u Egipat.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetit će sljedeće sedmice Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Egipat.

Erdogan će 12. i 13. februara biti u posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a 14. ide u Egipat.

Direkcija za komunikacije Turkiye objavila je da će Erdogan kao počasni gost prisustvovati Samitu svjetskih vlada koji će se održati u Dubaiju 13. februara pod temom "Oblikovanje vlada budućnosti".

Navedeno je da će se Erdogan obratiti kao glavni govornik na samitu koji okuplja državne i vladine zvaničnike iz različitih zemalja, međunarodnih organizacija, privatnog sektora, akademske zajednice, civilnog društva, predstavnika medija i poslovnih ljudi.

Navedeno je da se povodom samita očekuje da predsjednik Erdogan održi bilateralne sastanke sa svojim kolegama iz zemalja učesnica, posebno s predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Mohamedom Bin Zayed Al Nahyanom.

Istaknuto je da će razgovori koji će biti održani tokom posjete Erdogana Kairu biti fokusirani na korake koje treba preduzeti u kontekstu razvoja odnosa između Turkiye i Egipta i revitalizacije mehanizama bilateralne saradnje na visokom nivou.

Navedeno je da je dnevni red sastanaka bio razmjena mišljenja o aktuelnim globalnim i regionalnim pitanjima, posebno izraelskim napadima na Gazu i okupirane palestinske teritorije, kao i bilateralnim odnosima.

TRT Balkan / agencije