Rođak FETO-ovog lidera Gulen, Ebuseleme Gulen, tvrdio je u objavi na društvenim mrežama prošle sedmice da je lider FETO-a otet iz svoje rezidencije.     Foto: AA

Turski novinar je napadnut tokom javljanja uživo u blizini rezidencije vođe terorističke grupe FETO Fetullaha Gulena u američkoj državi Pensilvaniji.

Yunus Paksoy, novinar turskog informativnog kanala CNN Turk, izvještavao je uživo kada je u subotu prema njemu krenuo muškarac za kojeg se vjeruje da je pristalica terorističke organizacije Fethullah (FETO).

Na snimku se vidi kako je muškarac kasnije izašao iz svog SUV vozila i udario Paksoya u lice.

"Odletjele su mi naočale i telefon, napadnut sam. Košulja mi je poderana. Odmah sam ušao u auto (i) pozvao policiju, uskoro će doći, podneću prijavu. Bez obzira na sve, nemate prava nikoga dirati ovdje", rekao je Paksoy kada je nastavio s emitovanjem.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je napad u saopćenju i reklo da je pokrenulo proces za poduzimanje nužnih koraka s američkim vlastima kako bi se osiguralo da će odgovorni i oni koji su potaknuli napad budu pozvani na odgovornost.

Fahrettin Altun, šef direkcije za komunikacije Turkiye, novinaru je u pozivu zaželio "najiskrenije ozdravljenje".

"Naše vlasti će se pozabaviti ovim pitanjem i mi ćemo poduzeti sve korake pred vlastima SAD-a kako bismo osigurali da oni koji su uključeni u ovaj podli napad dobiju kaznu koju zaslužuju", rekao je Altun na X-u.

"Nastavit ćemo da se borimo protiv terorista koji su neprijatelji Turkiye, gdje god da se nalaze u svijetu. Dugujemo zahvalnost novinarima koji vole istinu što su preuzeli ovu borbu", napisao je Altun.

Vođa FETO-a navodno otet

Napad na Paksoya uslijedio je dan nakon što je Anadolu snimio područje rezidencije dronom, razmatrajući navode da je vođa FETO-a odveden na drugo mjesto, a ne u sjedište u kojem je boravio dugi niz godina.

Gulenov nećak, Ebuseleme Gulen, tvrdio je u objavi na društvenim mrežama prošle sedmice da je lider FETO-a kidnapovan iz svoje rezidencije.

Anadolu snimci pokazuju da je nekada pun parking sada imao samo nekoliko vozila, a samo jedna osoba je viđena kako ulazi ili izlazi iz jedne od pansiona u tom području.

Prema tvrdnjama njegovog nećaka, Gulena na nepoznatoj lokaciji drži Cevdet Turkyolu, poznat kao "crna kutija" organizacije, zajedno sa Barbarosom Kocakurtom, Mustafom Ozcanom i Gulenovim ličnim doktorom Kudretom Unalom.

FETO i njen lider sa sjedištem u SAD-u Fethullah Gulen organizirali su poraženi državni udar 15. jula 2016. godine, u kojem su u Turkiye ubijene 252 osobe, a ranjeno 2.734.

Gulen je dugo živio u američkoj državi Pensilvaniji. Od pokušaja državnog udara 2016. godine, turski lideri su tražili izručenje Gulena, ali američki zvaničnici to nisu odobrili, rekavši da ono što je Türkiye podnijela ne ispunjava tražene standarde. Odbijanje izručenja dugo je bilo predmet spora u tursko-američkim odnosima.

TRT Balkan / agencije