Mete su uključivale pećine, bunkere, skloništa i skladišta koja su koristili teroristi PKK-a.    Foto: AA Archive

Turske snage sigurnosti izvele su zračne operacije na sjeveru Iraka, u blizini turske granice, uništivši 16 skrovišta terorističke organizacije PKK-a i neutralizirajući više terorista.

Iz turskog Ministarstva odbrane saopćeno je da su operacije izvedene u regijama Gara, Metina, Hakurk i Asos kako bi se spriječili teroristički napadi na Turkiye i njene sigurnosne snage, kao i da bi se osigurala sigurnost granica u skladu sa pravom Turkiye na samoodbranu prema članu 51 Povelje Ujedinjenih nacija.

Mete su uključivale pećine, bunkere, skloništa i skladišta koja su koristili teroristi PKK-a.

U ovim antiterorističkim akcijama je korišteno tursko oružje domaće proizvodnje uz maksimalnu oprez za zaštitu civila.

“Turske sigurnosne snage će ustrajati s odlučnošću u borbi protiv terorizma dok ne bude neutraliziran i posljednji terorista, osiguravajući opstanak i sigurnost zemlje i naroda“, navodi se u saopćenju.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avasin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavne utvrde terorističke organizacije PKK-a.

TRT Balkan / agencije