Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.         Foto: AA

Ministarstvo odbrane Republike Turkiye saopćilo je da su turske snage sigurnosti neutralizirale najmanje 44 terorista PKK/YPG-a tokom prošlosedmičnih antiterorističkih operacija na sjeveru Iraka i Sirije.

“Broj terorista neutralisanih od 1. januara do danas dostigao je 1.092“, rekao je glasnogovornik Ministarstva Zeki Akturk tokom konferencije za novinare u Izmiru.

Kazao je i da je tokom protekle sedmice u pokušaju ilegalnog prelaska granice uhapšeno 316 osoba, uključujući sedam pripadnika terorističkih organizacija, dok su 1.442 osobe spriječene da pređu granicu.

“Broj osoba koje su uhapšene prilikom pokušaja ilegalnog prelaska naše granice od 1. januara 2024. godine porastao je na 4.661, a broj osoba spriječenih da pređu granicu dostigao je 56.949“, rekao je Akturk.

PKK je separatistička teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avasin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavne utvrde terorističke organizacije PKK-a.

Komentirajući nedavna priznanja palestinske države od strane Španije, Irske i Norveške, Akturk je kazao da Turkiye pozdravlja te poteze i da i ovom prilikom poziva na implementaciju mjera Međunarodnog suda pravde za obustavu izraelskih napada na Rafah i dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

“Očekujemo da će Izrael odmah ispoštovati odluku Međunarodnog suda pravde, a očekujemo i da međunarodna zajednica pokaže aktivniji stav po ovom pitanju“, naglasio je Akturk.

Napominjući da Izrael nastavlja svoje napade na Rafah i ubija raseljene Palestince u šatorskim kampovima, Akturk je rekao da ne može postojati legitiman razlog za ubijanje djece i nerođenih beba, pozivajući Izrael da zaustavi svoja masovna ubistva.

“Potrebne odluke se moraju donijeti i provesti za trajno rješenje u regionu za okončanje patnje i ugnjetavanja Palestinaca”, zaključio je Akturk.

TRT Balkan / agencije