Aerodrom Istanbul prošle je sedmice oborio svjetski rekord u zračnom saobraćaju, sa 1.594 polijetanja i slijetanja.      Foto: AA

2023. obilježava se 90 godina od osnivanja turske aviokompanije Turkish Airlines, koja "leti u više zemalja nego bilo koja druga aviokompanija na svijetu".

20. maja 1933. godine aviokompanija poznata kao Državna zračna uprava počela je s radom, a predvodio ju je Fesa Evrensev, turski inauguracijski avijatičar i izvršni direktor, sa skromnim timom od 30 zaposlenih, flotom od pet aviona i 28 sjedišta.

Ostvario je svoj prvi inozemni let na relaciji Ankara – Istanbul – Atina 1947. godine. Avioprevoznik trenutno leti do 344 tačke u 129 zemalja i pet kontinenata s ukupnim brojem osoblja od 82.000, s mladom flotom od 418 aviona, koji ponosno nose tursku zastavu širom globusa, otvarajući putnicima vrata šireg svijeta.

Kompanija je doživjela značajnu ekspanziju tokom nekoliko decenija. Prema istraživanju vodeće nezavisne konsultantske kuće za procjenu i strategiju, posljednjih šest godina zaredom je proglašen najvrednijim turskim brendom.

Budući da su je međunarodne institucije proglasile "Najboljom aviokompanijom u Evropi", "Među 10 najboljih međunarodnih avioprevoznika", " Globalnim avioprevoznikom s pet zvjezdica", "Najboljom aviokompanijom istočne Evrope" i "Među prva tri globalna avioprevoznika", aviokompanija je sada jedan od glavnih aktera u porastu u Turkiye.

Danas je obaranje rekorda rutina za Turkish Airlines. U maju 2023. godine kompanija je zabilježila najveći uspjeh u historiji, ugostivši 7,4 miliona putnika.

Zvijezda u usponu

S najmlađom i najmodernijom flotom u Evropi, flota kompanije je procvjetala zahvaljujući kupovini visokotehnoloških, štedljivih i ekološki osviještenih aviona koji pružaju visok nivo udobnosti.

Osvojila je titulu najbolje aviokompanije u Evropi 2022. godine zbog svoje mreže letova bez premca, mlade flote, udobnih sjedišta i ukusnih poslastica.

Prevoznik je ugravirao svoje ime uzbudljivim svjetski poznatim sponzorstvima i reklamama sarađujući sa svjetskim zvijezdama kao što su Kobe Bryant, Lionel Messi, Morgan Freeman i mnogi drugi.

Uprkos ozbiljnom utjecaju pandemije na zračni saobraćaj u 2021, aviokompanija je ostvarila neto profit 959 miliona dolara, što je značajno poboljšanje u odnosu na neto gubitak 836 miliona dolara 2020. godine zbog pandemije COVID-19.

Usluge teretnog prevoza također su dokazale vrijednost kompanije. Kao predsjednik uprave i izvršnog odbora Turkish Airlinesa, Ahmet Bolat je u intervjuu izjavio:

"Teretne operacije bile su poput spasa za industriju tokom pandemije. Kao odgovor na snažnu potražnju, Turkish Cargo je pokazao uspješne performanse i zauzeo 5. mjesto među avioprevoznicima u svijetu. Naši prihodi od teretnih jedinica u 2022. bili su otprilike dvostruko veći nego 2019, što je dovelo do povećanja naših prihoda od tereta za više od dva puta."

Prethodnih godina, Harvardska poslovna škola (HBS) priznala je impresivna dostignuća Turkish Airlinesa provodeći studiju slučaja pod nazivom "Turkish Airlines: Proširite svoj svijet" koja se bavila transformacijom aviokompanije iz regionalnog konkurenta u dominantnog globalnog igrača na međunarodnom tržištu avioindustrija.

Turkiye postala idealna destinacija

Turkiye, koja je postala privlačna destinacija za mnoge putnike širom svijeta, pomogla je Turkish Airlinesu da se takmiči s prepoznatljivim konkurentima u istoj regiji, kao što su Emirates, Etihad Airways i Qatar Airways. Blizina Istanbula Evropi također je odigrala značajnu ulogu u ovom takmičenju.

Tokom ljetne turističke sezone, zemlja ima domaće tržište koje značajno doprinosi izvanrednim profitnim maržama koje postižu Turkish Airlines i Pegasus u okviru industrije, kaže se u analizi.

Turski aerodromi su 2022. godine primili 182,3 miliona putnika, od kojih je 385.838 bilo u tranzitu, pokazuju podaci turskog Generalnog direktorata državnih aerodroma (DHMI).

Turkish Airlines je aktivno razvijao novi aerodrom u Istanbulu i sada neoperativni Istanbul Ataturk aerodrom jer su postali istaknuta regionalna čvorišta.

Aerodrom Istanbul je prošle sedmice oborio svjetski rekord u zračnom saobraćaju, sa 1.594 poletanja i slijetanja, zahvaljujući finalu UEFA Lige prvaka, saopštila je Generalna uprava za civilno zrakoplovstvo Turkiye.

Direktorat je rekao da su dodatni redovni i čarter-letovi imali bitnu ulogu u evidenciji.

Turkish Airlines je sada postavio ambiciozan cilj da postane druga najveća aviokompanija na svijetu u smislu međunarodnih kapaciteta.

Njihov plan uključuje prevoz 171 miliona putnika u 2033. godini, što je značajno povećanje u odnosu na 10 miliona prevezenih putnika 2003. godine. Pored toga, ima za cilj da proširi svoju flotu na 813 aviona do iste godine i letjeti na 400 punktova s osobljem od 150.000.

Očekuje se da će ovi ciljevi značajno doprinijeti budućem razvoju Turkiye.

TRT Balkan