Na prijemu održanom u velikoj dvorani hotela okupilo se više stotina uzvanika.              Foto: AA

U organizaciji veleposlanstva Republike Turkiye u Hrvatskoj, u zagrebačkom hotelu "Westin", koji je ovom prigodom osvijetljen zastavom Turkiye, održan je svečani prijem povodom 29. listopada, Dana Republike Turkiye, kojim se obilježava i 100. godišnjica osnivanja Republike.

Na prijemu održanom u velikoj dvorani hotela okupilo se više stotina uzvanika, koji su tom prigodom mogli pogledati izložbu fotografija Are Gulera, poslušati glazbene nastupe Ansambla "Heritage" i orkestra "Turkay", te kušati tradicionalna turska jela i slastice.

U obraćanju, veleposlanik Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran podsjetio je kako je Republika Turkiye nastala prije točno jednog stoljeća, u teškim povijesnim okolnostima, pod vodstvom Kemala Ataturka, koji je uspio ujediniti tursku naciju u ratu za neovisnost.

Veleposlanik Kiran je istaknuo kako je Turkiye sa svojim sloganom „mir kod kuće, mir u svijetu“ postala uvažena država u regiji i međunarodnoj zajednici. Poručio je kako je Turkiye predvodnica u inovacijama na području tehnologije, zdravstva, transporta, obrazovanja, obrambene industrije i energetike.

"Naš odnos s Hrvatskom se stalno razvijao, tako da smo razvili čvrste odnose", rekao je Kiran te podsjetio kako je Turkiye 1992. godine bila među prvim državama koje su priznale Republiku Hrvatsku kao neovisnu državu.

Dodao je kako je posjet predsjednika Republike Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana prošle godine - a bio je to drugi posjet u sedam godina - označio novu, važnu točku u razvoju međusobnih odnosa. Tom prigodom otvorena je džamija i Islamski centar u Sisku koji je nazvan po predsjedniku Erdoganu.

Kiran je ukazao na intenzivan gospodarski, politički i kulturni razvoj Turkiye, kao i na uspješno dosegnutih milijardu dolara trgovinske razmjene s Hrvatskom u prošloj godini. Pozdravio je brojne turske ulagače koji investiraju značajna sredstva u razvoj raznih grana ekonomije u Hrvatskoj.

Veleposlanik je podsjetio je kako je turska nogometska reprezentacija ispraćena nedavno iz Osijeka aplauzom, isto kao i hrvatski nogometaši nakon utakmice u Bursi.

Naglasio je i snaženje kulturnih veza, uspješnost rada Odsjeka za turkologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojem trenutačno studira dvjestotinjak studenata. Spomenuo je i veze koje su ojačane nakon pomoći koju je Turkiye poslala Hrvatskoj nakon potresa, isto kao i Hrvatska nakon potresa u Turkiye.

Kiran je važnim ocijenio i rad TIKA-e i Turskog kulturnog centra "Yunus Emre", koji pomažu na kulturnoj razmjeni i upoznavanju turske kulture u Hrvatskoj.

„Zahvalni smo na mogućnosti da ostvarimo svoj san, da realiziramo svjetlosnu projekciju s logom 100. godišnjice državnosti i naše nacionalne zastave koja se može vidjeti iz udaljenih dijelova grada Zagreba“, poručio je Kiran.

Pozdravio je i brojne turske firme koje su sponzorirale svečanost obilježavanja 100. godišnjice osnivanja Republike Turkiye u hotelu "Westin".

Na prijemu su se obratili i izaslanik Hrvatskog sabora Davorko Vidović te izaslanik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Frano Matušić.

TRT Balkan / agencije