Posjetioci će imati priliku da besplatno učestvuju u mnogim tradicionalnim sportovima i igrama, poput streličarstva i jahanja, uz pratnju profesionalaca.             Foto: AA

U turskoj metropoli Istanbulu počeo je 6. Festival etnosporta i kulture.

Festival, koji ove godine po šesti put organizuje Svjetska konfederacija etnosportova (DEK), trajat će četiri dana, a održava se na aerodromu Ataturk.

Svečanoj ceremoniji otvaranja festivala prisustvovali su predstavnici iz mnogih zemalja i turski zvaničnici, uključujući ministra omladine i sporta Osmana Askina Baka, predsjednika DEK-a Bilala Erdogana i zamjenik predsjednika turske AK Partije Efkana Alu.

Bilal Erdogan je u obraćanju svima poželio dobrodošlicu na Festival etnosporta i kulture.

"U naredna četiri dana svjedočit ćemo kulturama iz cijelog svijeta, kulturnom bogatstvu područja Anadolije i našeg srca Istanbula. Ovdje će biti predstavljeni ne samo naši tradicionalni sportovi, tradicionalni sportovi naših gostiju, već i tradicionalna jela, narodne igre, muzika, ručni radovi i dječje igre", rekao je on.

Istakao je da će na festivalu biti poseban dio posvećen Palestini koja je izložena izraelskim napadima.

Posjetioci će imati priliku da besplatno učestvuju u mnogim tradicionalnim sportovima i igrama, poput streličarstva i jahanja, uz pratnju profesionalaca.

Svi zainteresovani moći će učestvovati u radionicama o tradicionalnim umjetnostima i informisati se o tradicionalnim sportovima, igrama, ali i komunikaciji sa životinjama.

Svjetska konfederacija etnosportova će učesnicima festivala također predstaviti raznovrsna jela.

Cilj Festivala je očuvanje tradicionalnih sportova i prenošenje tih vještina i kulturne baštine na mlade generacije.

TRT Balkan / agencije