Što se tiče dostignuća odbrambene industrije, Ministarstvo je objavilo uspješno isplovljavanje treće podmornice Murat Reis.     Foto: Reuters Archive

Potpisani su ugovori za nabavku aviona F-16 iz SAD-a, a rad na detaljima se nastavlja između delegacija, saopćilo je Ministarstvo nacionalne odbrane Turkiye.

Američki State Department odobrio je 27. januara prodaju aviona F-16 i kompleta za modernizaciju u iznosu od 23 milijarde dolara Turkiye, obavijestivši formalno Kongres.

Odobrenje je uslijedilo nakon što je Turkiye ratificirala članstvo Švedske u NATO-u.

Turkiye je u oktobru 2021. zatražila od SAD-a kupovinu 40 novih aviona F-16 Block 70 i 79 kompleta za modernizaciju kako bi unaprijedila svoje preostale avione.

Što se tiče dostignuća u odbrambenoj industriji, Ministarstvo je objavilo uspješno isplovljavanje treće podmornice Murat Reis, iz brodogradilišta, kao i izvoz haubica Boran i vozila Vuran u Gruziju.

Također je potpisan sporazum s Malezijom za tehničku i logističku podršku raznim avionima.

Operacije protiv terorizma

Tokom konferencije za novinare, Ministarstvo nacionalne odbrane Turkiye je objavilo rezultate nedavnih vojnih operacija i trenutne sigurnosne mjere.

"Turske oružane snage, nastavljajući svoju strategiju eliminacije terorizma u njegovom izvoru, neutralizovale su 30 terorista protekle sedmice. Od 1. januara 2024. godine, ukupno je neutralizovano 1.181 terorista, uključujući 531 u Iraku i 650 u sjevernoj Siriji", saopšteno je na konferenciji u četvrtak.

Također je izražena zabrinutost u vezi s odgođenim lokalnim izborima koje je planirala teroristička organizacija PKK u sjevernoj Siriji.

PKK planira izbore u sjevernoj Siriji

Ponavljajući upozorenja koja su prethodno iznijeli predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ministar odbrane Hulusi Akar protiv održavanja ovih izbora, istaknuto je da su izbori odgođeni, ali ne i otkazani.

"Upozorili smo da ovi tzv. izbori ne bi trebali biti održani. Ne bi ih trebalo samo odgoditi, već ih potpuno otkazati. Izbori koje je planirala teroristička organizacija krše Rezoluciju 2254 Vijeća sigurnosti UN-a i teritorijalni integritet Sirije. Ponavljamo naš poziv za potpuno otkazivanje", izjavili su zvaničnici.

Ministarstvo je naglasilo važnost poštovanja međunarodnih rezolucija i očuvanja teritorijalnog integriteta Sirije.

Granične sigurnosne operacije

Ministarstvo je dodalo da su granične sigurnosne operacije i dalje snažne, 5.215 osoba koje su pokušale ilegalno preći granicu uhvaćene su od početka godine.

"Samo u protekloj sedmici uhvaćeno je 210 osoba. Dodatno, 1.344 osobe su spriječene u prelasku preko granice u protekloj sedmici, što dovodi ukupan broj za godinu na 59.636", izjavilo je Ministarstvo.

Blizu 39 kilograma metamfetamina zaplijenjeno je u operacijama ove sedmice, kako je objasnio turski ministarstvo.

TRT Balkan / agencije