Naglašavajući tekuću tešku situaciju u Gazi i na Zapadnoj obali, Yildiz je rekao da je narod Palestine „brutalno ciljan, uz potpuno zanemarivanje međunarodnog prava“.    Foto: AA

Turkiye je u ponedjeljak pozdravila rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja Palestini omogućava više prava i preispituje kandidaturu za članstvo, nazvavši je "značajnom prekretnicom".

"Usvajanje ove rezolucije ne samo da označava značajnu prekretnicu u palestinskoj potrazi za državnošću, već i naglašava rastući disparitet između Savjeta bezbjednosti i kolektivnog glasa međunarodne zajednice“, rekao je Ahmet Yildiz, izaslanik Turkiye pri Generalnoj skupštini UN-a.

Navodeći da je usvajanje rezolucije u petak otkrilo „kolektivni stav međunarodne zajednice“, Yildiz je rekao da je Turkiye „ponosna što je susponzorisala ovu istorijsku odluku“.

Naglašavajući tekuću tešku situaciju u Gazi i na Zapadnoj obali, Yildiz je rekao da je narod Palestine „brutalno ciljan, uz potpuno zanemarivanje međunarodnog prava“.

Izrazio duboku zabrinutost zbog najnovijih eskalacija u Rafahu, kao i širem regionu i naglasio da otkrivanje masovnih grobnica u Gazi naglašava ozbiljnost situacije.

"Gazani se suočavaju sa katastrofalnim nivoima gladi. UNRWA, okosnica humanitarnih operacija u Gazi, pod političkim je i fizičkim napadom. Ometanje ključnog rada UNRWA ne samo da bi pogoršalo patnju, već bi i destabiliziralo cijeli region“, rekao je on i dodao: "Nemogućnost zaustavljanja krvoprolića i gladi izazvane ljudskim djelovanjem u Gazi je žalosna i sramotna“.

Naglasio je jasne zahtjeve međunarodne zajednice za hitnim prekidom vatre, kao i nesmetanom humanitarnom pomoći i okončanjem prisilnog raseljavanja.

Naglasio je očigledno zanemarivanje „privremenih mjera Međunarodnog suda pravde, rezolucija Savjeta bezbjednosti o humanitarnoj pomoći i osnovnih principa međunarodnog prava“.

Istakao je važnost rješenja o dvije države u sprečavanju ponavljanja nasilja, zalažući se za prijem Palestine kao punopravne članice UN-a.

"Turkiye podržava zahtjev Palestine za prijem u punopravnu članicu UN-a", rekao je Yildiz, ističući da bi takav korak omogućio Palestincima da ostvare svoje težnje za državnošću, suverenitetom i nezavisnošću.

Pozvao Savjet bezbjednosti „da preduzme konkretne korake ka realizaciji političkog rješenja zasnovanog na viziji dvije države i granicama prije 1967. godine, s istočnim Al-Qudsom (Jerusalimom) kao glavnim gradom nezavisne i suverene države Palestine“.

TRT Balkan / agencije