Razgovarali su i o dešavanjima na Bliskom istoku, a Erdogan je naveo da je Izrael ignorisao sva upozorenja i proširio sukobe na Bliskom istoku.    Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i italijanska premijerka Giorgia Meloni razgovarali su telefonom o jačanju bilateralne saradnje i regionalnim temama.

Kako se navodi u saopštenju Ureda za komunikacije pri kabinetu turskog predsjednika, Erdogan je tokom razgovora s Meloni kazao da odnosi Turkiye i Italije konstantno bilježe napredak.

Turski predsjednik je dodao da se obim bilateralne trgovinske razmjene također može povećati odlučnim koracima koje, kako je rekao, treba poduzeti u mnogim oblastima, posebno u odbrambenoj industriji.

Razgovarali su i o dešavanjima na Bliskom istoku, a Erdogan je naveo da je Izrael ignorisao sva upozorenja i proširio sukobe na Bliskom istoku.

Turski predsjednik je istakao da je važno da međunarodna zajednica djeluje zajedno kako bi zaustavila izraelsku agresiju, dodajući da će podrška Italije ojačati inicijativu koju je Turkiye pokrenula u Ujedinjenim narodima (UN) s ciljem zaustavljanja prodaje oružja Izraelu.

Erdogan je ponovio da su napadi Izraela na Liban i misije UN-a, kao i na palestinske teritorije, uključujući Gazu, potpuno neprihvatljivi.

Ocijenio je adekvatnom reakciju Italije na izraelsku agresiju te poručio da će Turkiye nastaviti da se zalaže za mir u cijelom regionu.

TRT Balkan / agencije